SARAJEVO

Gordana Tadić i Serž Bramerc razgovarali o regionalnoj saradnji u predmetima ratnih zločina

Jedna od tema sastanaka bila je i regionalna saradnja

Fena

31.8.2018

Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić razgovarala je danas u Sarajevu s glavnim tužiocem pri MMKS/MKSJ Seržom Bramercom (Serge Brammertz) o regionalnoj saradnji u predmetima ratnih zločina i pitanju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Također, na sastanku je razgovarano i o pregledu i ocjeni složenosti predmeta, kao i proslijeđivanju manje složenih predmeta na nivoe pravosuđa entiteta i Distikta Brčko te pitanjima u vezi s izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja je vrlo bitan dokument i osnov za ubrzanje procesuiranja predmeta.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na regionalnu saradnju tužilaštava u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, a s ciljem poboljšanja i jačanja regionalne saradnje.

Istaknuto je da Tužilaštvo BiH i tužilaštva pri MMKS i MKSJ imaju dobru, kontinuiranu i dugogodišnju saradnju sa zajedničkim ciljevima, a to su procesuiranje predmeta ratnih zločina i zajednički napori da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

Tužilac Bramerc iskazao je potporu Tužilaštvu BiH u radu i naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz te institucije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.