BIH

Djeca s Neretve u robotici bolja od ekipa Kanade, Australije, Rusije...

Učestvovali timovi iz 161 zemlje, mi smo bili 81., kaže Hadžiomerović

Robotički tim s profesorom i direktorom škole

A. COKIĆ

31.8.2018

U Centru za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) Mostar jučer su predstavljeni rezultati takmičenja na Robotičkoj olimpijadi održanoj u Meksiko Sitiju.

Profesor Anes Hadžiomerović, vođa tima i predsjednik CERIT-a, kazao je da su s ponosom predstavljali BiH, iako su jedva prikupili novac za odlazak na ovo prestižno takmičenje.

- Sam odlazak za nas je pobjeda. Učestvovali su timovi iz 161 zemlje, a mi smo ostvarili 81. mjesto ispred Kanade, Australije, Rusije, Švicarske. Imali smo osam mečeva, četiri smo dobili, a četiri izgubili. Jedan smo imali protiv komšija iz Srbije i dobili smo ga - rekao je Hadžiomerović.


Ekipa CERIT-a na takmičenju u narodnim nošnjama

Kako je naveo Ćamil Tabaković, direktor Druge gimnazije Mostar, u njihovoj školi dominiraju žene pa je tako i robotički tim sačinjen uglavnom od učenica.

- Predlažem da jedno ovakvo takmičenje bude organizirano i na nivou BiH, jer robotika je budućnost. Drago mi je da su djeca krenula u ovom pravcu i samostalno izrađuju robote – naveo je Tabaković.

Članovi robotičkog tima Lejla Marić, Umihana Mulać, Dženita Gadara i Irfan Marić, koji su predstavljali BiH na Svjetskom takmičenju, kažu da je iza njih prelijepo iskustvo, da su mnogo naučili i upoznali se s timovima iz cijelog svijeta.

Lejla Marić kazala je da su se najviše družili s ekipama iz susjednih država. I ona, kao i drugi članovi, voljela bi da se nastavi baviti robotikom.

Hažiomerović je najavio da će u narednom periodu raditi na edukaciji srednjoškolaca i studenata u oblasti robotike, kao i na pripremama za naredno svjetsko takmičenje koje bi trebalo biti održano u Turskoj 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.