KOMUNIKACIJE

Radio televiziji Mostar oduzeta dozvola za emitovanje, upozorena i FTV

TV TK izrečena kazna u iznosu od 15.000,00 KM zbog utvrđenog kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama

FTV upozorena zbog neprofesionalnosti. Arhiva

Avaz.ba

31.8.2018


Radio televiziji Mostar oduzeta je Dozvola za televizijsko emitovanje putem zemaljske radiodifuzije (RTM), kao i Opšta dozvola za radijsko emitovanje koje se vrši putem zemaljske radiodifuzije (Radio Mostar), zbog neizmirenja finansijskih obaveza, te zbog nelegalnog emitovanja televizijskog programa Nove Radiotelevizije d.o.o. Mostar na 34. UHF kanalu i radijskog programa na frekvenciji 97,9 MHz na području Mostara. 

Odluka je to državne Regulatorne agencije za komunikacije. Pored ove sankcije, Agencija je u okviru svojih nadležnosti, u julu i avgustu 2018. godine izrekla dodatni broj izvršnih mjera emiterima u BiH.

Slijedeća "najteža" je ona izrečena Radio televiziji Tuzlanskog kantona (TV TK) - novčana kazna u iznosu od 15.000,00 KM zbog utvrđenog kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama.  

Slijede mjere pismenog ili usmenog upozorenja. Prva od njih izrečena je Radio televiziji FBiH (FTV) zbog kršenja člana 5. Pravičnost i nepristrasnost, Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. FTV je, naime, u Dnevniku 3 od 15. marta 2018. godine emitirala prilog u kojem su prikazane negativne reakcije na imenovanje Tvrtka Milovića na poziciju urednika dokumentarnog programa BHT-a. 

- FTV je zanemarila činjenicu da je stanica dužna da, prilikom negativnog izvještavanja na račun pojedinaca, pruži priliku tim osobama, da učestvuju u programu ili komentarišu navode. Činjenica da Tvrtko Milović nije tražio pravo na odgovor ne umanjuje odgovornost FTV da prilikom izvještavanja uključi sva relevantna mišljenja u skladu sa principima pravičnosti i nepristrasnosti kako je određeno članom 5. Kodeksa - navodi se u saopćenju RAK-a.  

Upozorenje je dobila i Televizija BPK Goražde. Pored novčane kazne, još dva upozorenja izrečena su TV TK. MTV Igman je upozorena u vezi s emitovanjem dijela programskih sadržaja koji promovišu paranormalne pojave i parapsihologiju u nedozvoljenim terminima. 

Agencija je izrekla i mjere novčane kazne - dva puta po 3.000 KM Telemachu, te 5.000 KM kompaniji Austrofon Tuzla, navodi se u saopćenju RAK-a. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.