GLAS NARODA

Podržavate li inicijativu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službenu osobu pri vršenju dužnosti?

D. Pa. - N. P. - G. D.

2.9.2018

ZENICA  

Husein Neslanović:

- Apsolutno podržavam da se napadi tretiraju kao napadi na službenu osobu. Krajnje je vrijeme da se uredi taj dio zakona, koji bi zaštitio sve novinare u BiH. Oni svoj posao rade časno i pošteno, a država i zakon treba da stoje iza njih.

Rabija Velić:

- Vrijeme je da država pokaže odgovornost nakon brojnih napada na novinare. Najmanje što mogu učiniti jeste da se napadi na novinare tretiraju kao napad na službenu osobu pri vršenju dužnosti! Neka konačno urede zakon.

Nedžo Pavlović:

- U potpunosti sam za to da se napadi na novinare reguliraju na taj način. Nedopustivo je da svako kome se prohtije, može da ih napadne znajući da nema nekog zakona i odgovornosti nakon napada.


Husein Neslanović, Rabija Velić, Nedžo Pavlović

SARAJEVO

Emir Jarlagić:

- Slažem se da se napadi na novinare tretiraju kao napad na službeno lice. Novinari su ljudi koji samo svoj posao obavljaju časno i pošteno i ne zaslužuju da rade pod ovakvim pritiskom, jer kako i sami kažu: “Novinarstvo nije zločin.”

Dino Eminagić:

- Apsolutno sam za inicijativu kojom će se bolje zaštititi prava novinara. Oni su samo u službi javnosti i, kao takvi, ne smiju i ne trebaju da rade i djeluju pod pritiskom bilo koje vrste. Niko nema pravo da ih napada samo zato što govore istinu.

Meliha Šenderović:

- Inicijativa mora da dopre do vlasti. Novinarstvo je humana profesija, a najviše je izložena svim oblicima pritiska od javnosti. Mislim da bi sva udruženja trebala da se više bave ovim problemom kako do napada ne bi ponovo došlo.


Emir Jarlagić, Dino Eminagić, Meliha Šenderović

BANJA LUKA

Bojan Šurlan:

- Naravno, to je više nego neophodno. Na kraju krajeva, uvjerili smo se u to prije nekoliko dana, kada je pretučen novinar Vladimir Kovačević. Takvo zakonsko rješenje omogućilo bi novinarima da lakše rade posao.

Slobodan Popadić:

- To je trebalo davno uraditi. Sada samo gledamo posljedice nerazumnih odluka. Sada o tome govore oni koji su prije godinu ili dvije odbili tu inicijativu. Nadam se da im je sada jasno šta su uradili.

Milan Kovač:

- Ako se to ne uradi, svi su novinari u opasnosti. Godinama gledamo prijetnje i uvrede, ali sada je prijeđena granica i nema nazad. Novinari su u opasnosti i bilo bi dobro da im država pomogne.

Bojan Šurlan, Slobodan Popadić, Milan Kovač

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.