REAKCIJE

Dačić: Sarajevo već mjesecima koči bilo kakav pomak u vezi s utvrđivanjem granica između BiH i Srbije

Kaže da je Zvizdićeva briga više sračunata na to da odjekne u Republici Srpskoj, nego što ima efekta u realnosti

Arhiv

Srna

1.9.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvidića da BiH i Srbija potpišu sporazum o granicama u skladu s nalazom Badinterove komisije upućen s ciljem da više odjekne u Republici Srpskoj, nego da ima efekta.

- Zvizdić nas poziva da BiH i Srbija potpišu nekakav ugovor o granicama, a Sarajevo već mjesecima koči bilo kakav pomak u vezi s utvrđivanjem granične linije između BiH i Srbije - rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, zato je Zvizdićeva briga više sračunata na to da odjekne u Republici Srpskoj, nego što ima efekta u realnosti.

Dačić je ocijenio da je simptomatično to što su se Zvizdić i hrvatski premijer Andrej Plenković, svako iz svojih pobuda, pozvali na Badinterovu komisiju o nepomjenjivosti granica bivših jugoslovenskih republika.

On je dodao da hrvatski premijer dobro zna da nalaz Batinterove komisije podrazumijeva nepovredivost republičkih granica u bivšoj Jugoslaviji, tako da se ne može primijeniti na Kosovo.

Dačić je rekao i da je simptomatično što su Zvizdić i Plenković pozvali se na Badinterovu komisiju poslije dolaska iz Berlina, gdje su se odvojeno sreli s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.