BIH

Konferencija na Jahorini: Objektivnim informiranjem protiv terorizma

U današnjem vremenu portala postoji bojazan od širenja propagande

Arhiv

Srna

1.9.2018

Objektivno izvještavanje o terorističkim prijetnjama i napadima pravi je put ka prevenciji i suzbijanju te pojave te predstavlja vitalan doprinos jačanju sigurnosti, poručila je danas na Jahorini viša savjetnica za pitanja antiterorizma u Sekretarijatu OEBS-a u Beču Džordžija Holmer (Georgia).

Holmer je na konferenciji "Mediji i terorizam" izrazila opredjeljenje ove organizacije i jedinstvo svih 57 zemalja članica OEBS-a u suzbijanju i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

- Ujedinjeni smo, ne samo u borbi protiv terorizma nego i mjerama prevencije protiv ove pojave. Bitno je nastojati da se ta pojava prevenira, a ne samo suzbija kada se manifestira - rekla je Holmer.

Ona je naglasila da je ključni cilj dvodnevne konferencije, koju organizira Misija OEBS-a u BiH, spriječiti da medijsko izvještavanje pojača efekte djelovanja i propagandu terorističkih grupa.

Otvarajući dvodnevnu konferenciju, šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton (Bruce) poručio je da svi, uključujući i medije, veoma lako mogu upasti u zamku širenja straha od terorističkog djelovanja.

On je ukazao da postoje mnogi izvori i ljudi koji na svojim blogovima ili društvenim mrežama pišu o toj temi i svjesno ili nesvjesno stvaraju lažne vijesti i šire terorističku propagandu.

- Veoma je bitno u naše vrijeme na koji način mediji tretiraju terorističke napade i izvještavaju o tome. Kroz panele ćemo nastojati da damo odgovor na pitanje kako osigurati objektivno izvještavanje u skladu sa pravom javnosti da bude informirana, a da se istovremeno ne doprinosi povećanju straha od takvih događaja - rekao je Berton.

On je naglasio da je danas, u vrijeme društvenih mreža, kada se vijesti mogu pratiti 24 sata dnevno, jako bitno ljudima osigurati informacije, ali da one ne vode senzacionalizmu, povećanju straha i širenju terorističke propagnade.

Pomoćnik generalnog direktora Sektora za komunikacije i informacije UNESCO-a Moez Čakhuk istakao je da je primarni cilj organizacije koju predstavlja izgradnja mira i dodao da je UNESCO izdao priručnik za novinare koji se tiče izvještavanja o terorizmu, što govori koliko ozbiljno shvataju ovo pitanje.

Čakhuk je istakao da UNESCO radi na studiji u oblasti izvještavanja o terorističkim napadima koja bi mogla biti od pomoći i novinarima u BiH.

Na ovoj dvodnevnoj konferenciji učestvuju novinari i medijski stručnjaci iz BiH i inozemstva koji razgovaraju o najnovijim trendovima, izazovima i standardima u oblasti izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu putem interneta, štampanih i elektronskih medija.

Kroz panele učesnici će nastojati dati doprinos profesionalnom usavršavanju novinara u sprečavanju nenamjernog širenje mržnje i podjela u društvu.

Učesnici će proći panele "Izvještavanje o terorizmu u onlajn, štampanim i elektronskim medijima", "Izvještavanje putem interneta i elektronskih medija – perspektiva zapadnog Balkana", "Odgovorno izvještavanje, etika i rad sa izvorima informacija", te "Analiza društvenih mreža u procesu radikalizacije".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.