BIH

Norvežanin bh. porijekla slao Bilalu Bosniću ogromne količine novca

Na bankovne račune vođe selefijskog pokreta se u periodu od dvije godine slilo više od 10.500 eura

Nezavisne novine

1.9.2018

Skoro 24.000 KM uplatio je dvojici pripadnika selefijskog pokreta u BiH Zikrija Krkić (45), norveški državljanin, kojem je u Banjoj Luci prije nekoliko godina suđeno za dvostruko ubistvo u Trnopolju, kod Prijedora.

Otkriva to izvor "Nezavisnih", koji je objasnio tokove kojim je Krkić slao ogromne novčane iznose u BiH.

Njihov sagovornik, upućen u detalje istrage, ističe da se na bankovne račune Huseina Bilala Bosnića iz Bužima, neformalnog lidera selefijskog pokreta, slilo oko 10.500 eura, i to od kraja 2011. pa sve do početka 2013. godine.

- Istragom je utvrđeno da je u jednu banku iz Velike Kladuše Krkić uplatio blizu 2.500 eura na račun Bosnića, koji je, prisjetit ću vas, pravosnažno osuđen za terorizam - pojašnjava sagovornik "Nezavisnih".

Međutim, MUP RS je nastavio istragu i utvrdio da je Bosnić dodatno primao Krkićev novac.

- Policija je došla do novih dokaza, prema kojim je Krkić na Bosnićev devizni račun uplatio još 8.000 eura - pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Kako dodaje, Norvežanin bh. porijekla je Bužimljaninu pare uplaćivao petnaestak puta.

- Zanimljivo je da se dešavalo da mu u svega dva dana uplati dva puta pare. Prema do sada prikupljenim saznanjima, novac je ubrizgavan za krivična djela u režiji Bosnića, odnosno za terorizam -  kaže sagovornik "Nezavisnih".

Ipak, nije samo Bosnić dobivao novac od Krkića, već se, kako saznaju "Nezavisne", u toj priči našao i Sedin Gulamić, vehabija iz okoline Zenice.

- Gulamić, također, nije novac dobivao na ruke, već preko bankovnog računa. On je dobio oko 1.700 eura, koliko mu je uplaćeno u nekoliko navrata, od jeseni 2012. pa do ljeta 2016. godine - pojašnjava sagovornik "Nezavisnih".

Zanimljivo je da je Krkić oslobođen optužbe za dvostruko ubistvo u septembru 2015. godine, a da je i nakon toga slao pare Gulamiću.

I na kraju, da je Krkić bio itekako izdašne ruke, svjedoči i podatak da je krajem 2012. godine uplatio 8.000 eura jednoj firmi iz Sarajeva, a koja se bavi ni manje ni više nego - prodajom vojne opreme! 

Krkić je, prisjetimo se, kako je objavljeno prošle godine, bio pritvoren u Norveškoj zbog nasilja u porodici, a zbog čega se nije pojavio na suđenju u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka Krkića tereti da je na Bajram 28. jula 2014. godine u kafe-baru "San" u Trnopolju, kod Prijedora, hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića. Prema toj optužnici, on je prvostepenom presudom oslobođen krivice, ali je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Na njegovom platnom spisku, dakle, bio je Husein Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina robije zbog podsticanja na terorizam. Taj lider selefijskog pokreta uhapšen je 2014. godine, čemu je prethodila serija tekstova koje su "Nezavisne" pisale o njegovim hutbama, gdje je iznosio ratnohuškačke stavove.

Finansirao terorizam

Uz navođenje inicijala Zikrije Krkića, u petak je iz MUP-a RS saopćeno da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma protiv njega podnijela dopunu izvještaja Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske, a zbog sumnje da je finansirao terorističke aktivnosti.

- Određenu sumu novca Z. K. je uplatio na račun H. B., znajući da će novac biti upotrijebljen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, odnosno vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe - kazali su iz MUP-a RS.

Podsjećaju iz policije da je i krajem prošle godine protiv Krkića podnesen izvještaj za finansiranje terorističkih aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.