SUD U SARAJEVU

Lukač zbog neprovođenja presude mora platiti kaznu

Lukač: Krši zakon

A. Nu.

1.9.2018

Općinski sud u Sarajevu krajem avgusta donio je rješenje prema kojem direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač mora platiti kaznu u visini od 1.000 KM, jer nije izvršio raniju presudu tog suda u predmetu po tužbi Mladena Milosavljevića, uposlenika FUP-a.  

Faksimil dijela rješenja i presude Općinskog suda u Sarajevu: Kažnjen direktor FUP-a

U obrazloženju rješenja Općinski sud u Sarajevu podsjetio je da su Lukač, odnosno Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije, bili u obavezi još u aprilu prošle godine da izvrše presudu.

Tražio pregovore

Prema tom dokumentu, Milosavljević je trebao biti raspoređen na mjesto državnog službenika koje će po obimu i sadržaju obaveza i ovlaštenja biti isto ili slično radnom mjestu načelnika Odjeljenja za kriminalistička vještačenja u Centru za forenziku i podršku Federalne uprave policije.

Naime, kako je utvrdio ranije Sud, Lukač je još 2011. godine donio nezakonito rješenje kojim je smijenio Milosavljevića s tadašnje pozicije i prebacio ga na drugo radno mjesto. Sud je Lukačevo rješenje proglasio ništavnim još 2016. godine, ali do danas on nije izvršio sudsku presudu, a izvršenje zakonske obaveze odgađao je i navodnom spremnošću za pregovaranje s Milosavljevićem.

Raniji stav

Stoga je u aprilu ove godine ponovo bilo zakazano ročište, ali Lukač je i tada tvrdio da je Milosavljević raspoređen na adekvatno radno mjesto, pri čemu je ostao pri ranijem stavu iako je Sud pobio sve Lukačeve tvrdnje.

No, Općinski sud u Sarajevu sada je donio konačnu odluku i odlučio kazniti Lukača te mu naložio da u roku od osam dana plati kaznu. Sramotno je da direktor jedne policijske agencije ne poštuje zakon, a sam bi trebao biti primjer u provedbi zakona.

Čamparin izvršenik prljavih poslova

Protiv Lukača je u toku već nekoliko sudskih procesa, koje gubi pred argumentima onih koji ga optužuju za brojne nezakonitosti. No, Lukač je pod zaštitom Aljoše Čampare, SDA-ovog ministra unutrašnjih poslova FBiH, koji pokušava prikriti njegove nezakonitosti, a Lukač mu pruža protuuslugu, izvršavajući sva njegova naređenja, čak i kada su nezakonita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.