INTERVJU

Ljubo Kešelj: Sevdalinka se ne treba bojati za svoju budućnost

Učesnik brojnih festivala tvrdi da novokomponovana muzika ne može preći staru autohtonu muziku

E.Muračević

1.9.2018

Kada slušamo neku pjesm,u obično je identificiramo i pamtimo po izvođaču.

Rijetko se pitamo ko su oni koji su je stvarali, ko je pisao muziku, tekst, aranžman. Jedan od onih koji se svojim radom izborio da bude u trendu i čije se ime vezuje za hitove koji se, bez obzira na vrijeme nastajanja još ne skidaju s vrhova top-lista novokomponovane narodne muzike, je svakako harmonikaš, kompozitor, aranžer i pjevač Ljubo Kešelj.

Učesnik je brojnih muzičkih festivala na prostorima bivše Jugoslavije, na kojima je osvajao priznanja i nagrade.  

Rođen je u Sarajevu 1950. godine, a već s osam godina dolazi u dodir s harmonikom koju mu je kupio otac i otada samoprijegornim radom malo-pomalo izrasta u vrsnog harmonikaša i postaje virtouz na ovom instrumentu kakav se rijetko rađa. Vrlo rano ušao je u profesionalne vode. Tada je, kako sam kaže, narodna muzika imala veći primat nego danas. Bila su to vremena u kojima se od nje moglo lijepo živjeti. 

- Danas na estradi nema pravila ponašanja koja su nekada važila. Uzima gdje ko i kako stigne, ne pitajući da li takvim ponašanjem ometa tuđi rad. Nema estradnog kodeksa, a itekako nam treba kako bi trenutno stanje doveli u nekakav red. Vjerujem da će bolji dani uskoro doći te da će svaki umjetnik biti vrednovan na adekvatan način. Istina, danas je mnogo profitabilnije baviti se trgovinom ili bilo čime drugim, nego nečim što se umjetnost zove - kaže Kešelj.

Hoće li novokomponovana pjesma pregaziti sevdalinku?

- Mislim da neće. Mada nove pjesme ne treba stvarati u ruhu prošlih vremena, nego prilagođavati ih današnjim trendovima i generacijama čiji tempo života voli ritam, brzinu. Nekima bi trebalo zabraniti da o sevdalinci govore, a kamoli da je pjevaju. U utrci za novcem nastaju pjesme koje s prvim povjetarcem nestaju sa scene. Otuda se sevdalinka ne treba bojati za svoju egzistenciju. Ona nastaje iz duše i puna je ljepote koja ne prolazi tako lako - ističe na kraju Ljubo Kešelj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.