TRADICIJA

Pravo na porodiljsko bolovanje nije iskoristio nijedan tata

Nakon 42 dana od porođaja pravo na porođajno odsustvo može koristiti i radnik – otac djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju

Otac može koristiti porodiljsko nakon 42 dana od rođenja djeteta

E. SKOKIĆ

2.9.2018

U savremenim zemljama, ali i onima u okruženju, sve je češća slika očeva s bebama u naručju dok je mama na poslu. Takva zakonska mogućnost ostavljena je i očevima u BiH, ali, barem za sada, nije korištena.

    

Naknada plaće


- Nakon 42 dana od porođaja pravo na porođajno odsustvo može koristiti i radnik - otac djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju. Radnik - otac djeteta može koristiti pravo na porođajno odsustvo i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako iz opravdanih razloga ne može koristiti porođajno odsustvo. Ipak, za sada nismo evidentirali nijedan slučaj da je muškarac, odnosno otac, koristio takvo zakonsko pravo - navodi Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.


Pravo na porodiljsko odsustvo uređeno je odredbom člana 62. Zakona o radu.


Tom odredbom propisano je da za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta majka ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine. Na osnovu nalaza ovlaštenog ljekara, majka može početi s porođajnim odsustvom 28 dana prije očekivanog datuma porođaja. Majka može koristiti i kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana od datuma porođaja.

Drljača: Zakon regulirao i odsustvo očeva s posla

- U skladu s članom 68. Zakona o radu, za vrijeme porođajnog odsustva radnik ima pravo na naknadu plaće u skladu s posebnim zakonom. Osim prava na naknadu plaće, radniku se može isplatiti i razlika do pune plaće, ali na teret poslodavca - pojašnjava ministar Drljača.


Odgojiti dijete


Uprkos pozitivnim zakonskim rješenjima, muškarci u FBiH neće na porodiljsko odsustvo. Stručnjaci navode da muško porodiljsko odsustvo ne treba posmatrati u negativnom kontekstu, jer u prvoj godini života djeteta itekako je bitna njegova podjednaka percepcija oba roditelja.


- Postoje dva razloga zbog čega je to tako. Prvi je da smo još bliži tradicionalnom pristupu podizanja porodice, a drugi da ljudi nisu dovoljno informisani. Vjerujem da će se percepcija ubuduće promijeniti, ali znate i sami da kod nas sve to ide sporim koracima - kaže prof. dr. Nurka Pranjić, šefica Katedre medicine rada Medicinskog fakulteta u Tuzli.


Djeca su, navodi profesorica Pranjić, zavisna od roditelja i veoma je značajno da u njihovom podizanju podjednako učestvuju oba roditelja.


- Nije lako odgojiti djecu, to znamo svi. Majka koja podiže dijete ima svoje obaveze i u kući te joj je potrebna pomoć. Smatram da muškarci, odnosno očevi, trebaju koristiti zakonsko pravo i na taj način olakšati život suprugama i majkama svoje djece - kaže dr. Pranjić.


U Srbiji 300 očeva na porodiljskom


U Srbiji, prema posljednjim podacima, čak 300 očeva koristi pravo na porodiljsko odsustvo, a od toga je trećina očeva zaposlenih u finansijskom sektoru.


 - Zadatak cijelog mog tima, zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u budućem periodu bit će da potakne učvršćivanje partnerskog odnosa kada je riječ o odgoju djece. To znači veće uključivanje muškaraca u podizanje potomstva i da u tom važnom zadatku budu ravnopravni sa ženama – izjavila je Slavica Đukić-Dejanović, ministrica u Vladi Srbije, za tamošnje medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.