STAVOVI

Knajsl o crtanju novih granica na Balkanu: Ne otvarajte Pandorinu kutiju

Stanovnici BiH trebaju u prvom redu biti građani te zemlje, a tek onda raznih nacionalnosti

Agencije

S. N.

3.9.2018

Ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl (Kneissl) nije naklonjena crtanju novih granica na Balkanu, posebno ako se one povlače prema etničkim linijama.  

Govoreći novinarima nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije, koji je održan prošli četvrtak i petak, ona je navela da je govorila na tom skupu.

- Između ostalog, spomenula sam da 1995. SAD nisu vojno intervenirale u Bosni i Hercegovini, krvoproliće bi još duže trajalo. Iz tog perioda i sežu neki počeci formulacije zajedničke evropske sigurnosne politike. Mi znamo da i danas SAD u južnoistočnoj Evropi imaju važnu ulogu u borbi protiv korupcije, jačanju vladavine prava. S Vašingtonom imamo veliki broj pitanja gdje zajednički možemo djelovati - rekla je ona.

Potom se osvrnula na pregovore Beograda i Prištine o razgraničenju i istakla da na to gleda "s velikom skepsom".

- Reakcije iz Sarajeva i BiH mogu biti eksplozivne. Ne želim sada držati predavanja, ali vidjeli smo da je mijenjanje granica uvijek donijelo probleme.

S druge strane, iz Vašingtona postoji aktuelno formulirana pozicija, što je i Džon Bolton (John) nedavno izjavio - pustite Srbiju i Kosovo da međusobno razgovaraju. Vučić i Tači će 7. septembra biti u Briselu, onda 9. septembra od sviju očekivani govor.

Šta će se u tih nekoliko dana desiti, ne znam, ne želim ni na koji način nagađati. Ali, podsjećam na stav afričkih država poslije dekolonizacije u 60-im godinama. Tada se u Adis Abebi na sjednici Afričke unije odlučilo: Nećemo početi mijenjati granice, jer ćemo onda otvoriti Pandorinu kutiju na afričkom kontinentu - rekla je Knajsl.

Ona se potom ponovo vratila na BiH te govorila i o memoarima Ričarda Holbruka (RIchard Holbrooke) koje je pročitala.

- Ako sada počnete nešto otvarati, onda se vraćamo na prvotne pozicije, a to nije put za naprijed ni za koga - upozorila je.

Knajsl se založila i za to da stanovnici BiH trebaju u prvom redu biti građani te zemlje, a tek onda raznih nacionalnosti, vjera "ili familija, bližih i daljih, kojoj pripadaju".

- I to je bitna tačka o kojoj treba diskutirati - rekla je austrijska šefica diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.