BIH

Suđenje Oriću: Tužilaštvo zatražilo saslušanje svih svjedoka, Sud ih odbio

Tereti se za ratne zločine na području općine Srebrenica 1992. godine

M. Kadrić

M. Aš.

3.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U Sudu BiH danas je održano pretpretresno ročište, na kojem je početak obnovljenog suđenja Naseru Oriću zakazan za 17. septembar saslušanjem prvog svjedoka optužbe Radivoja Ostojića. 

Na jutrošnjem pretpretresnom ročištu postupajući tužilac Miroslav Janjić iznenadio je odbranu, ali i Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes, zatraživši da se i u drugostepenom, kao i u prvostepenom postupku izvedu svi dokazi i saslušaju svi svjedoci, no tome se odbrana žestoko usprotivila. 

Orićeva advokatica Lejla Čović kazala je da će se takvim prijedlogom Tužilaštva bespotrebno oduzeti vrijeme te da ne mogu prihvatiti ovakav prijedlog. 

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva te utvrdilo da će u postupku pred Apelacionim odjeljenjem biti salušana samo dvojica svjedoka, i to zaštićeni svjedok O1 i svjedok Radivoj Ostojić.

Podsjećamo, Orića Tužilaštvo BiH, zajedno sa saborcem Sabahudinom Muhićem, tereti za ratne zločine na području općine Srebrenica 1992. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH Orić je u oktobru prošle godine oslobođen optužbi, ali je Apelaciono odjeljenje presudu ukinulo, zbog bitnih povreda postupka i naredilo novo suđenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.