BIH

Staje se ukraj “krađi” 11 miliona KM iz budžeta

Samo u 2016. prometovano više od dvije milijarde maraka nekretnina, a plaćeno tek 300.000 PDV-a

Vujanović: Borba protiv sive ekonomije

M.R.S.

3.9.2018

Budžet FBiH gubi bar 11 miliona KM godišnje zbog nelegalnih posrednika u kupoprodaji nekretnina, i to samo po osnovu neplaćenog PDV-a, kažu u Udruženju učesnika u prometu nekretnina pri Privrednoj komori FBiH.

Izračunali su da je samo u 2016. godini prometovano 2,29 milijardi KM nekretnina, a plaćeno tek 300.000 KM PDV-a od potrebnih 11,7 miliona KM.

Činjenica da se više od dvije milijarde KM vrti u oblasti koja nije regulirana zakonom, bila je jedan od razloga što je Ministarstvo trgovine FBiH napravilo zakon o posredovanju u prometu nekretnina, koji je u formi nacrta usvojila Vlada.

Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, istaknuo je da će se zakonom, koji se prvi put donosi, sigurno stati ukraj nelegalnim posrednicima.

- Kroz Reformsku agendu opredijelili smo se za borbu protiv sive ekonomije. Ovo je konkretna aktivnost Vlade i Ministarstva trgovine na tome – dodao je Vujanović.

Naida Ćerimagić, predsjednica Udruženja učesnika u prometu nekretnina, naglasila je da je ovaj zakon krucijalan.

- Sada je rasulo na tržištu, jer se dosta posrednika predstavlja kao agenti za nekretnine, pa i kao agencije. Slobodno se oglašavaju i uzimaju naknadu nacrno. Javlja se i problem prema prodavačima i kupcima. Oni traže stručnu osobu, da su sigurni, da je dokumentacija čista – kazala je Ćerimagić i dodala da je pitanje koliko će vremena trebati za usvajanje zakona, jer idu izbori, ali je bitno da se krenulo sa mrtve tačke.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.