EKSKLUZIV

Dogovor Srbije i Kosova ne smije destabilizirati region

Administracija nastavlja u cijelosti podržavati proces dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije

Stejt department: Dogovor ne smije ugrožavati države regiona

Piše: S. NUMANOVIĆ

3.9.2018

Kosovo i Srbija trebaju postići dogovor koji se može provesti, koji je održiv i koji ne proizvodi nestabilnost nijedne države regiona, poručeno je za "Dnevni avaz" iz Stejt departmenta. Kako je u razgovoru za naš list rekao zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump) "nastavlja u cijelosti podržavati proces dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije".  

Plod dijaloga

- Suština bilo kakvog dogovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije mora biti plod razgovora strana koje pregovaraju. Mi smo spremni da slušamo i pomognemo na bilo koji mogući način kako bismo podržali obje strane u dijalogu te EU, koja pomaže u tom procesu, da se nađe rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo - rečeno je za "Dnevni avaz".

Naš sagovornik dodaje i da je, da bi se do sporazuma došlo, "potrebna vizija i fleksibilnost obje strane".

- Ohrabrujemo strane da preuzmu puno vlasništvo nad procesom, da smanje negativnu retoriku i konstruktivno rade zajedno - poručeno je iz Vašingtona.

Špekulacije o tome da su predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači spremni na dogovor koji će se temeljiti na razmjeni teritorija po etničkom principu, potaknule su veliki broj reakcija. Ministri vanjskih poslova EU, kako tvrdi "Politico", na neformalnom sastanku u Beču u četvrtak i petak načelno su podržali nastavak dijaloga i razgovore o razgraničenju.

No, nisu krili podjele. Dok Belgija nema ništa protiv etničke razmjene teritorija, Finska smatra da bi to moglo biti vrlo opasno. Njemačka i Britanija predvode grupu država koje su protiv prekrajanja granica.

- Razgovori o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije nisu konstruktivni. Smatramo da će kod građana otvoriti mnoge stare rane i zato smo vrlo skeptični - izjavio je u petak novinarima u glavnom gradu Austrije, države koja predsjedava Evropskom unijom, šef njemačke diplomatije Haiko Mas (Heiko Maas).

Neslaganje Berlina i Vašingtona 

Ugledni američki list "The Wall Street Journal" prenosi da su Kosovo i Srbija postali još jedna tema oko koje se ne slažu Berlin i Vašington. Sjedinjene Američke Države, tvrdi list, podržavaju razmjenu teritorija, što je za Berlin neprihvatljivo. Novinari ovog utjecajnog američkog poslovnog dnevnog lista navode i da je navodna niska potrošnja Njemačke na odbranu još jedan izvor sukoba Vašingtona i Berlina, kao i njemačka podrška nuklearnom sporazumu s Iranom.

Ističe se da su Berlin i Vašington sve do sada bili rame uz rame na Balkanu.

- No, pod Trampom, SAD su signalizirale spremnost da revidiraju američku politiku u regionu - piše "The Wall Street Journal".


Ključni problemi i dalje su neriješeni 

"The Wall Street Journal" citira i šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini (Federica Mogherini), koja je podržala razmjenu teritorija Srbije i Kosova "ako je ona u skladu sa međunarodnim pravom i principima EU".

- Ključni problemi svih ovih sukoba koji traju još od kraja prošlog stoljeća, i dalje su neriješeni: Bosna i Hercegovina i dalje je podijeljena, sa srpskom enklavom, koja je izuzetno autonomna. Srbija ne priznaje Kosovo, a obje države ne mogu se učlaniti u EU dok ne riješe svoje odnose - navodi list.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.