SJEDNICE

Odgođena rasprava o informaciji o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu

Ne postoji usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH

Arhiv

S. DEGIRMENDŽIĆ

3.9.2018

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržala izmjene dva zakona kojima je predloženo da se javni radiotelevizijski sistem i servis finansiraju iz budžeta, u zavisnosti od toga ako je riječ o entitetskim servisima, da se finansiraju iz budžeta entiteta, a državni servis da se finansira iz budžeta BiH.  

To je bio prijedlog Kluba poslanika SDS-a, ali Komisija je utvrdila da ne postoji usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

Utvrđeni su usklađenost s pravnim sistemom i Ustavom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o akcizama u BiH, koji predlaže Klub poslanika Nezavisnog bloka.

Članovi Komisije odgodili su raspravu o informaciji o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, jer sjednici nije prisustvovao niko iz Državnog tužilaštva. Odlučeno je da sjednica Komisije bude održana uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH ukoliko vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice BiH Gordana Tadić bude u mogućnosti prisustvovati sjednici.

Na današnjoj sjednici predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut (SBB) najavio je da će kao član delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope informirati izvjestioca za BiH o svim činjenicama koje se odnose ne provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i "Pilav". 

On je ukazao na apsurdnost ranijeg zaključka Komisije, usvojenog bez njegovog glasa, da se rasprava o ovom pitanju odgađa dok se ne dobiju dodatne informacije od Kolegija Sekretarijata PSBiH.

- Kao član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, upoznat ću izvjestioca za BiH o neozbiljnosti kojom se pristupa ovom pitanju. Ja sam, ne samo poslanik u PSBiH, ne samo član Delegacije BiH u PS Vijeće Evrope, ja sam, također,  pravni zastupnik Ilijaza Pilava, ja sam dobio njegov spor pred Evropskim sudom za ljudska prava i ja zaista nemam tolerancije ni lično ni kao pravnik prema ovako neozbiljnom odnosu prema ovako ozbiljnim pitanjima. Kad nas zvanični izvjestilac za BiH pita šta smo uradili na provedbi presuda "Sejdić-Finci", "Pilav" i "Zornić", trebamo li reći da se mi igramo tim pitanjem i da tražimo dodatna mišljenja Kolegija Sekretarijata. Kakve veze Kolegij Sekretarijata ima s tim pitanjem? A, kad je već Komisija mimo mog glasa to usvojila, to mene obavezuje da insistiram da dobijem odgovore i to će se prije ili kasnije razmatrati na ovoj sjednici Komisije. Insistiram da nam dostave dodatne informacije da bismo ovo pitanje mogli razmatrati. A, s obzirom na to da ću ja u Strazburu biti prije nego što se održi ova sjednica Komisije, ja ću iznijeti sve detalje zajedno sa svom dokumentacijom izvjestiocu, a to će onda završiti u izvještaju - kazao je Arnaut.

Članovi Komisije utvrdili su postojanje usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o upravnim sporovima BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.