SUD BIH

Dokazi o učešću u zločinima u Srebrenici jedinice kojom je komandovao Bogdanović

Državno tužilaštvo uložilo 50 materijalnih dokaza

Arhiv

BIRN

3.9.2018

Na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici Tužilaštvo BiH uložilo je 50 materijalnih dokaza kojima pokušava dokazati boravak na terenu 6. čete Posebne jedinice policije (PJP), kojom je komandovao optuženi Milan Bogdanović.

Među materijalnim dokazima su brojne depeše Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), kao i Predsjedništva Republike Srpske u periodu 1995. godine, ali i naredbe i raspored jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koje su bile na terenu u i oko Srebrenice.

Kao jedan od materijalnih dokaza tužilac Predrag Tomić uložio je izvještaj Policijske stanice Skelani u vezi s učešćem ove jedinice u borbama kod Konjević-Polja, a koji je potpisao optuženi Milan Bogdanović.

Bogdanović je optužen da je, kao komandir 6. čete PJP-a Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. 

Tužilaštvo BiH tereti Bogdanovića da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnom premještanju, zatvaranju i nestanku civila.

Osim ovih, uložene su i brojne depeše kojima Tomić pokušava dokazati ulogu MUP-a RS i raspored četa u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Branilac Petko Pavlović na ove dokumente imao je prigovor relevantnosti jer se, kako je kazao, materijalni dokazi ne odnose na optuženog i predmetnu optužnicu.

- Ovakvi dokazi ne dovode se u vezu s mojim branjenikom ni vremenski ni prostorno - rekao je Pavlović.

Suđenje će se nastaviti 17. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.