BUTMIR Godišnja vježba

Vježba "Brzi odgovor 2018.": Pokazat ćemo da se građani mogu osloniti na našu zajedničku saradnju

Učestvuje hiljadu vojnika

A. NUHANOVIĆ
03.09.2018 17:25

S današnje vježbe u Butmiru

Foto: M. Kadrić

"Brzi odgovor 2018.", godišnja vježba Oružanih snaga BiH, Organa za provođenje zakona i EUFOR-a, svečano je otvorena u bazi Butmir.

Ovoj svečanosti prisustvovali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko.

Vježbu je zvanično otvorio komandant EUFOR-a, generalmajor Martin Dofer.

Komandant EUFOR-a zahvalio je institucijama države, FBiH, RS i Distriktu Brčko na saradnji tokom procesa planiranja vježbe.

- Nakon uspješno provedene vježbe prošle godine, ove se ponovo okupljaju bh. organi za provođenje zakona, OSBiH i EUFOR, da bi uvježbali svoje planove za vanredne situacije, kao i sposobnosti, da jedni drugima pruže podršku. Namjera nam je da maksimalno iskoristimo mogućnosti ove obuke i povećamo izazove koji treba da se savladaju, zbog čega će se vojnici uvježbavati na području RS, FBiH i prvi put u Distriktu Brčko. Pokazat ćemo da se građani BiH mogu osloniti na našu zajedničku i kombiniranu posvećenost obezbjeđenju sigurnog okruženja - kazao je Dofer.

Inače, istaknuo je da ove godine sa zadovoljstvom učestvuje više od hiljadu vojnika.

- Posebno bih želio da pozdravim jedinice u ovom redu koje nisu u redovnom sastavu EUFOR-a, a to su organi za provođenje zakona, OSBiH, četa "Čarli 3." padobranskog puka iz Ujedinjenog Kraljevstva i taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, kao i pripadnici Austrije i vojnici iz Bugarske, Rumunije, Italije i Mađarske, koji su nam se pridružili specijalno zbog ove vježbe. 

Ustvari, računajući i na snage BiH, broj zemalja koje aktivno učestvuju u vježbi je osam, što pokazuje da smo kolektivno ujedinjeni s prvenstvenim ciljem da budemo spremni da pružimo sigurno okruženje u zemlji - rekao je Dofer, navodeći da poslije vježbe austrijska četa ostaje u bazi Butmir da preuzme dužnost od mađarske čete, a četa iz Ujedinjenog Kraljevstva ostat će kratki period radi boljeg upoznavanja sa situacijom i kombiniranja obuke s Oružanim snagama BiH.

Pendeš je istakla da su je rezultati pripremne faze uvjerili da će i vježba biti uspješna.

- Ukupno 55 pripadnika Oružanih snaga BiH učestvovat će u ovoj vježbi - dodala je Pendeš.

Oglasi

NA VRH