REAKCIJE

Iz OHR-a jasni: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje jedino temeljem Ustava BiH

Povodom sramotnog podizanja spomenika ratnom zločincu Ratku Mladiću

Arhiv

Piše: Al. Ti.

3.9.2018

Povodom postavljanja sramotnog spomenika osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u okolini Kalinovika, iz OHR-a su za Avaz.ba kazali da oni koji negiraju genocid u Srebrenici glorificiraju ratne zločine i počinioce ratnih zločina ili relativiziraju zlo, djeluju izvan domena civilizacijskih vrijednosti.

- Kao što je visoki predstavnik u BiH više puta isticao, oni koji negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine i počinioce ratnih zločina, ili relativiziraju zlo, djeluju izvan domena civilizacijskih vrijednosti. Neshvatljivo je da jedan studentski dom nosi ime osuđenog ratnog zločinca, a da se drugom podiže spomenik. Visoki predstavnik poziva sve građane, javne ličnosti i vlasti da prestanu koristiti takve neodgovorne i gnusne iluzije na nedavnu tragičnu prošlost ove zemlje i da umjesto toga rade na ostvarenju mirne i prosperitetne budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine - navode iz OHR-a.

Upitali smo za stav Ured visokog predstavnika o konstantnim prijetnjama predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika o otcjepljenju RS. Iz OHR-a su ponovili još jednom da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i da postoje jedino temeljem Ustava BiH.

- Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini je obavezujući za sve potpisnike i priznaje Bosnu i Hercegovinu kao međunarodno priznatu državu koja je jednoglasno primljena u punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima 22. maja 1992. godine, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, te čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantiraju Opći okvirni sporazum za mir, Ustav BiH i međunarodno pravo. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje jedino temeljem Ustava BiH - naveli su u odgovoru iz OHR-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.