TUŽILAŠTVO BIH

Predmet "Nasljednik": Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja droge

Vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju opojnih droga

Arhiv

FENA

4.9.2018

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su kao članovi organizirane grupe učestvovali u krijumčarenju veće količine opojne droge marihuana - skank.

Optužnica je podignuta protiv Stjepana Lazarevića, rođenog 1953. na Palama, ranije osuđivanog državljanina Bosne i Hercegovine, Bojana Segića, rođenog 1977. godine u Prnjavoru, državljanina Bosne i Hercegovine, i Vlastimira Tomića, rođenog 1960. godine u Valjevu, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se terete da su od marta do maja 2018. vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, prijevoz, držanje, posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge marihuane skank, koju su nabavljali s područja Albanije i distribuirali na područje BiH i Austrije.

U optužnici je navedeno da je, nakon nabavljanja opojne droge, optuženi Lazarević drogu držao i skladištio, dok je optuženi Tomić pronalazio kupce opojne droge i nudio je na prodaju, a optuženi Segić prodavao i isporučivao krajnjim kupcima.

Prema navodima optužnice, optuženi su u tri navrata na području BiH za ugovorene novčane iznose dogovarali otkup i isporuku marihuane u ukupnoj količini od 15-ak kilograma.

Također, prilikom pretresa porodične kuće optuženog Segića pronađeno je i oduzeto 45 kilograma uskladištenog folijarnog đubriva - agrostemina, čija tržišna vrijednost iznosi 32.857,94 KM, koje je prokrijumčareno bez potrebnih propisanih dozvola i carinske kontrole s teritorija Srbije na područje BiH, čamcem preko rijeke Drine, od optuženog Tomića, a po prethodnom dogovoru s optuženim Segićem.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.