SARAJEVO

Arnaut: Današnju sjednicu mogli smo iskoristiti na mnogo učinkovitiji način

M. Kadrić

Piše: S. D.

4.9.2018

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a, komentirajući zahtjev za smjenu Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, ocijenio je sve poteze u vezi s tim zahtjevom politikanstvom, kazavši da se posljednja sjednica ovog doma mogla iskoristiti na puno učinkovitiji način. 

Prije svega, kazao je on, odgovarajući ujedno na pitanje o Prijedlogu zakona o sukobu interesa BiH koji je također bio na dnevnom redu današnje sjednice, da je za usvajanje tog rješenja. 

Arnaut, koji je jedan od predlagača tog zakona, rekao je da je on na čekanju kao i Prijedlog izmjena Poslovnika zastupnice Maje Gasal-Vražalica koji nije dobio podršku ni za uvrštavanje u dnevni red.

- Dakle, čisto politikanstvo, a iza svega se kriju jedan nerad i činjenica da posljednja sjednica u ovom sazivu nema kvorum, jer ja sam čekao 20 minuta u sali ne bi li se zastupnici smilovali doći, a evo sad smo u pauzi od sat - kazao je Arnaut.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da u ovom sazivu nećemo dobiti toliko neophodan Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Arnaut je kazao da je još u novembru prošle godine, zajedno s kolegama iz još nekoliko stranaka, uputio ovaj zakon u parlamentarnu proceduru.

- SDA i HDZ su činili sve da odgode usvajanje ovog zakona pa su tražili mišljenja, od direkcija i ministarstava od kojih nikada mišljenja nisu tražena, a kada je konačno Ustavnopravna komisija dala svoj stav, Kolegiju su trebala još dva mjeseca da to uvrsti na sjednicu. No, prema svemu sudeći, neće biti usvojen ni danas, ali propisano je da zakon koji je u proceduri može biti obnovljen u novom sazivu ukoliko ga bar jedan od predlagača ponovo predloži. Obećavam, ako ponovo budem izabran, da ću ga ponovo uputiti u proceduru - kazao je Arnaut.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.