ODLUKE

Inspektori idu u štrajk zbog kompjutera, stolica, plaća...

Nepopunjenost radnih mjesta, loši uvjeti rada, nabrajaju inspektori samo neke od razloga nezadovoljstva

Uposlenici imaju četiri zahtjeva

M.R.S.

4.9.2018

Donesene su odluke o pokretanju štrajka u Poreznoj upravi FBiH, kazao nam je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Uvjeti rada 

Prema zahtjevima koji su upućeni Vladi FBiH, premijeru Fadilu Novaliću i ministrici finansija Jelki Milićević, poreznici traže za 30 posto višu plaću za sve uposlenike, uključujući i šefove i pomoćnike direktora, zbog, između ostalog, poznavanja i primjene velikog broja zakonskih propisa. Nezadovoljni su i jer svi inspektori u FBiH imaju 30 posto dodatka na plaću, a oni samo 20 posto.

Kurtović je dodao da je nepopunjenost radnih mjesta jedan od razloga za štrajk, ali su zaposlenici Porezne uprave nezadovoljni i zbog uvjeta rada, jer nemaju stolica, stolova, kompjutera, a u uredu na području općine Ključ nemaju ni WC.

- Jedan radnik radi tri posla - rekao je Kurtović.

On ističe da se traži povećanje plaće za 30 posto, jer već deset godina primanja nisu povećana. 

- Pomoćnik ministra finansija ima platu za 400 KM višu od primanja pomoćnika direktora Porezne uprave - ističe Kurtović.

Kurtović: Nezadovoljni ministricom finansija

Naglasio je da su nezadovoljni i, kako ističu, katastrofalnim odnosom Ministarstva finansija FBiH.

Osim popune radnih mjesta, više plaće, višeg dodatka na plaću za inspektore, zaposlenici Porezne uprave FBiH zahtijevaju i da im se daje više novca za isplate po presudama koje imaju, a koje se odnose na razlike plaća po kolektivnom ugovoru.

Više novca

- Ministrica finansija svojim je uposlenicima sve isplatila, za njih šezdesetak. U Poreznoj upravi tražili su sedam miliona KM, a dala im je 200.000 KM – rekao je Kurtović.

On je rekao i da v. d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović podržava većinu zahtjeva.

Ovo možda i ne čudi ako se ima u vidu da je upravo ministrica Milićević, koju Sindikat najviše proziva, predložila poništenje konkursa za imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave, na kojem je Isović jedini prešao prag.

Nažalost, ministrica Milićević nije nam se javila za komentar.


Mirovni pregovori 

Kurtović je kazao da će zaposlenici Porezne uprave prvo stupiti u dvosatni štrajk upozorenja, koji će, najvjerovatnije, početi 17. septembra i trajat će mjesec dana, a ako zahtjevima ne bude udovoljeno, stupit će u generalni štrajk, odnosno potpuno obustaviti rad.

- Uputili smo premijeru Novaliću i ministrici Milićević zahtjev za mirovne pregovore, ali smo već 20 dana bez odgovora – dodao je Kurtović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.