EKSKLUZIVNO

Behdžet Pacoli za "Avaz": Dodik i ja smo stari poznanici

Demantirao predsjednika manjeg bh. entiteta

Behdžet Pacoli

Piše: Specijalni izvještač "Avaza" S. Numanović

4.9.2018

Ministar vanjskih poslova Kosova Behdžet Pacoli voljan je ipak doći u Bosnu i Hercegovinu i prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova jugoistočne evrope (SEECP), uprkos protivljenjima Milorada Dodika.  

U izjavi za "Dnevni avaz" Pacoli je, između ostalog, rekao da Dodika zna dugo.

- Mislim da je to bilo 2002. godine. Dodik me pozvao u Banju Luku. Tada sam bio na jednom poslovnom sastanku u Sarajevu i on je zamolio da dođem do njega. Prihvatio sam. Dogovorili smo termin i on me čekao na aerodromu u Banjoj Luci - kazao je Pacoli i nastavio:

"Nažalost, sastanci u Sarajevu su bili vrlo dinamični pa sam zakasnio. Ipak, g. Dodik me strpljivo čekao malo duže, zbog čega sam mu se izvinio. Sjećam se da smo imali odličan sastanak. On je želio da tada investiram u Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu. Meni se prijedlog učinio zanimljivim i bio sam voljan uložiti. Na kraju, to se ipak nije desilo."  

On je dodao i da razumije zbog čega se Dodik sada "ne sjeća" tog događaja.

Zbog Dodikovih opstrukcija, doveden je u pitanje sastanak SEECP-a jer je još nekoliko šefova evropskih diplomatija, među kojima i Albanije, Hrvatske i Slovenije, najavilo mogućnost nedolaska u Banju Luku. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.