VSTV

Čak 11 kandidata u utrci za glavnog državnog tužioca

Pozicija ostala upražnjena nakon smjene Gorana Salihovića

Tadić: V. d. glavnog tužioca

M. Aš.

5.9.2018

Prema informacijama „Avaza“, do sada se 11 kandidata prijavilo na konkurs Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za poziciju glavnog državnog tužioca. 

Ova pozicija ostala je upražnjena nakon smjene teško kompromitiranog Gorana Salihovića, još u septembru 2016. godine. Za v. d. glavnog tužioca nedugo zatim postavljena je Gordana Tadić, koja je i sada konkurirala na ovu poziciju i želi puni šestogodišnji mandat.

Osim nje, na konkurs su se prijavili većinom državni tužioci, Dubravko Čampara, Saša Sarajlić, Ismet Šuškić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković, Miroslav M. Marković, Seid Marušić i Ivan Matešić. Prijavu je poslao i tužilac Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić, kao i Munib Halilović, bivši državni, a danas federalni tužilac.

Konkurs za poziciju glavnog državnog tužioca i njegovih zamjenika bio je raspisan prošle godine, ali je u maju ove poništen zbog usvajanja izmijenjenog Poslovnika o radu VSTV-a.

Ali, kako je ovaj poslovnik, čiji je finalni tekst kreiran uz sugestije iz Brisela, po preporukama EU, usvojen, stekli su se uvjeti i za izbor čelnika pravosudnih institucija.

Novi Poslovnik o radu VSTV-a predviđa, između ostalog, da se na razgovore za posao neće pozivati oni kandidati koji nisu proveli tri godine na funkciji za koju apliciraju, ali ni oni koji imaju jednog ili više srodnika u instituciji za koju apliciraju.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.