BIH

Sadik Ahmetović: Moj cilj je da Bošnjacima vratim Srebrenicu, koju je istrgovao Izetbegović

Dodao je da je najveći nedostatak Bošnjaka upravo liderstvo

Arhiv

Avaz.ba

5.9.2018

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH, reagirao je na pisanje pojedinih medija, prema kojima, navodno, trguje Srebrenicom i Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a.

- U posljednje vrijeme pojavile su se izmišljotine i naručeni tekstovi da sam s Dodikom u nekoj vrsti predizborne koalicije, kako bih mu omogućio da dobije glasove Bošnjaka iz entiteta Republika Srpska. Sve one koji podmeću ovakve informacije pitam da li oni razumiju da ni ja, ni moja stranka bošnjačkim glasovima za predstavnika Srba u Predsjedništvu BiH ne dobivamo apsolutno ništa i da se to ne dotiče nas, nikako, ili su ih konačno zaboljele ankete NVO koje pokazuju da već treći put zaredom imam najviše glasova za predsjednika/potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda - upitao je Ahmetović.

On je naglasio da "nijedan srpski član Predsjedništva BiH do danas nije priznao ni genocid u Srebrenici, ni druge zločine na Bošnjacima ili Hrvatima u ovom dijelu BiH".

- Nikada nisu došli na kolektivne dženaze kojih je bilo po cijeloj BiH, niko se nije izvinio za počinjeno, već čine sve da umanje razmjere stradanja Bošnjaka. I kada smo birali, pa mislili da je Ivanić bolji i da ćemo se bolje razumjeti s njim od njegovih protivkandidata, čim je došao na vlast, zaboravio je preko noći šta je pričao par dana ranije i nastavio politiku prema Bošnjacima kakvu i sada vodi – negiranje zločina, negiranje jezika, učestvovanje i slanje Oružanih snaga BiH u Banju Luku na proslavu takozvanog "Dana Republike"... Ima tih primjera još - dodaje Ahmetović.

Potpredsjednik Nezavisnog bloka smatra da "Bošnjaci trebaju više da se pozabave svojim nejedinstvom jer više gube tako nego politikom koju vode srpski predstavnici na svim nivoima vlasti".

- Podvale, izmišljotine, kao što je ova, sam i očekivao, čim su moji protivkandidati, Bošnjaci, čuli da već treći put vodim u kampanji. Krajnje je licemjerno i mimo svake pameti optuživati mene da "prodajem Srebrenicu". Zbog Srebrenice sam bio na tankom ledu dvije godine i potom izbačen iz SDA jer sam stalno tražio odgovor na pitanje: kako smo, kao tada najbrojnija politička partija izgubili izbore u, prema mom mišljenju, najvrednijem bošnjačkom gradu u BiH? Odgovor nikada nisam dobio - ističe Ahmetović.

Ako Bošnjaci u Srebrenici nisu zadovoljni radom trenutnog predsjednika Skupštine općine Srebrenica, smatra normalnim da je kao predsjednik OO Nezavisnog bloka u Srebrenici potpisao zahtjev za njegovu smjenu.

- To što su dva odbornika napustila SDA nakon toga, to je unutarstranačka stvar SDA, ne pitanje Nezavisnog bloka. Moj politički cilj je da za dvije godine vratim Srebrenicu Bošnjacima koju je SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović sa svojim savjetnicima i ministrima predala Dodiku i Grujičiću. U Srebrenici sam uvijek pobjeđivao i pobijedit ću i za dvije godine i u Srebrenici će ponovo biti načelnik općine Bošnjak. Vratit ću ponos i dostojanstvo Bošnjacima u gradu u kojem je bio genocid. Niti će Bošnjaci biti Bakirovi čobani niti Dodikovi robovi - istaknuo je Ahmetović.

Dodaje da je najveći problem kod Bošnjaka nedostatak adekvatnog lidera i nestanak aktivnog vođenja politike, već samo reakcija na izrečeno.

- Bošnjaci više gube reagirajući na politiku srpskih predstavnika u vlasti nego da se posvete i ujedine oko minimuma ciljeva koje ćemo zacrtati za Bošnjake. Nemamo definiran ni taj minimum. Umjesto da se borimo za sebe, svoja prava, bolji život povratnika u RS, jezik, većina bošnjačkih političara samo mlako reagira. I zato smo u politički najgoroj mogućoj situaciji već godinama. Defanzivnoj i podijeljeni između sebe. Nadam se da je sada ostatku Bošnjaka nakon svega trebalo da bude jasno kako je baš nejedinstvom i negledanjem dalje od sopstvene fotelje na Marindvoru izgubljena Srebrenica na prošlim lokalnim izborima - zaključio je Sadik Ahmetović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.