OTKRIVAMO

BiH od Srbije traži 8,5 milijardi dolara!

Prvi zvanični susret naredne sedmice, BiH predstavlja Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane

M. AŠČIĆ

5.9.2018

U Beogradu će 13. septembra biti održan sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ na kojem će se konačno raspravljati o pitanju podijele vojne imovine.

 Upućen poziv 

Ovo je prvi sastanak koji će biti održan o ovoj temi u posljednjih 15 godina, a pismo za učešće dobila je i BiH, što nam je jučer potvrđeno u Ministarstvu finansija i trezora.

Za bh. predstavnika Vijeće ministara BiH je imenovalo Borisa Jerinića, zamjenika ministra odbrane za upravljanje resursima, koji će i prisustvovati ovom sastanku.

Prema procjenama, ukupna vrijednost vojne imovine koju bivše članice trebaju podijeliti iznosi oko 70 milijardi dolara, a nju ulaze, između ostalog, helikopteri, kamioni, tenkovi, vojni avioni i druga pokretna imovina kojom je raspolagala bivša JNA, čija je nasljednica Srbija.

Jerinić nam jučer nije mogao reći kolika je vrijednost imovine koju potražuje naša država, jer tvrdi da je ovo tek početak.

- Potrebno je da se sukcesori dogovore o svemu. Ja zaista nema podatak kolika je vrijednost. Teško je to reći nakon 28 godina - tvrdi Jerinić za „Avaz“.

 Ovlaštene firme

No, nezvanično saznajemo iz izvora bliskih Vijeću ministara da, prema procjenama, BiH od Srbije potražuje povrat oko 8,5 milijardi dolara i s tim podatkom BiH i zvanično putuje na sastanak u Beograd.

Naši izvori tvrde da je upitno hoće li Srbija pristati na ovu sumu, ali da su procjene koje su naručene, a radile su ih ovlaštene firme, utvrdile da je potraživana vrijednost vojne opreme, prije svega tenkova i aviona koji su bili u određenim korpusima, zaista tolika.

 Urađen precizan elaborat 

Saznajemo da je, prema tadašnjem elaboratu Federalnog ministarstva odbrane, jasno navedeno koliko tačno i šta potražuje BiH od susjedne Srbije, kao nasljednice JNA. U tom elaboratu, koji je također u posjedu Ministarstva odbrane BiH, navedena je brojka o tenkovima kojima je raspolagala BiH, a, prema podijeli, pripadaju našoj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.