SVEČANOSTI

Andrej Plenković i Dragan Čović otvorili Konzulat Hrvatske u Livnu

Olakšat će dolaženje do dokumenata RH i smanjiti troškove onima koji ih u ovom dijelu BiH traže

Sa otvaranja u Livnu. A. Kamber

Piše: A. KAMBER

5.9.2018

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su večeras Konzulat Republike Hrvatske u Livnu. 

Konzulat je smješten u obnovljenoj zgradi stare općine na Žitarnici, u kojoj su u posljednje vrijeme organizirani konzularni dani. 



A. Kamber

Uz Plenkovića, u delegaciji Hrvatske bili su i potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić, ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ministrica kulture Nina Obuljan-Korižnik, sekretar Centralnog državnog ureda RH za Hrvate izvan BiH Zvonko Milas te sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Zdravka Bušić.

- Sve ono što smo prije godinu obećali, ispunili smo kroz projekte pomoći Republike Hrvatske Hrvatima u BiH, a ovdje u Livnu se to prvenstveno odnosi na projekte u zdravstvu, kulturi i na otvaranje Konzulata - kazao je Plenković, što je u svom obraćanju potvrdio i Dragan Čović, koji je, uz to, naglasio veoma veliki značaj povezanosti Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan RH.

Obojica su istaknuli značaj Konzulata koji će uveliko olakšati dolaženje do dokumenata RH i smanjiti troškove onima koji ih u ovom dijelu BiH traže.


A. Kamber

Za konzula u Livnu Hrvatska je imenovala 45-godišnjeg Tomislava Vrdoljaka (HDZ RH), diplomiranog katehetu, rođenog u livanjskom selu Srđevići.

Vrdoljak je bivši dogradonačelnik grada Knina, saborski zastupnik i sadašnji dožupan u Šibensko–kninskoj županiji. U ratu je prekinuo studij i priključio se livanjskoj brigadi "Petar Krešimir IV", da bi studij okončao 1999. godine, nakon čega je radio pet godina kao profesor vjeronauke u Kutini te u MUP-u RH i u kninskoj biblioteci. Od studentskih dana član je HDZ-a RH i nosilac je spomenice Domovinskog rata i medalje "Ljeto 95".

Visoki gosti posjetili i Kantonalnu bolnicu

Nakon svečanog otvorenja Konzulata, visoki zvaničnici BiH i susjedne Hrvatske obišli su Kantonalnu bolnicu u Livnu i Franjevački samostan na Gorici, koji su do sada imali značajnu finansijsku podršku Hrvatske u realizaciji nekih njihovih projekata, a ta podrška se očekuje i u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.