PREVARE

Kako je Tigar za bagatelu kupio hotel i restoran u centru Bihaća

Ponudio cijenu šest puta nižu od tražene kako bi se domogao hotela „Bosna“

Piše: M. AŠČIĆ

6.9.2018

Lokalni bandit Hamdija Abdić Tigar, koji je nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, domogao se prije nekoliko godina u centru Bihaća dvije vrijedne nekretnine koje je certifikatima platio svega 380.000 maraka!

Sumnjive okolnosti

Tako se Tigar, u posljednje vrijeme poznat po tome što puni novinske stupce crne hronike zbog razbojništva i premlaćivanja uglednih privrednika, zbog čega je i odležao dvije godine zatvora, za siću, tačnije 210.000 maraka domogao hotela „Bosna“, objekta od kulturno-historijskog značaja. Indikativno je da je Abdić na tenderu ponudio cijenu šest puta nižu od tražene, a to je ukupno 1.228.000 KM.


Faksimil prijave koja je upućena 2000. godine FMUP-u

Ovaj objekt ima korisnu površine od 860 kvadratnih metara zatvorenog prostora i 356 kvadrata ljetne bašte.

Osim hotela „Bosna“, Abdić se pod sumnjivim okolnostima domogao i slastičarnice "Bondeno", pojavivši se kao jedini kupac, pod šifrom "Grabez 2“. Ova nekretnina, korisne površine 302 kvadrata zatvorenog prostora i 525 kvadrata ljetne bašte, na tenderu Agencije za privatizaciju u USK bila je ponuđena uz cijenu od 680.702 KM, a Abdić ju je kupio za 170.000 KM.

On se u prijavi na konkurs obavezao da će investirati 780.000 maraka u hotel koji je imao samo zidove i 400.000 maraka u slastičarnicu. No, nedugo zatim Tigar je od hotela napravio folkoteku. Sada je ova nekretnina iznajmljena jednoj banci, a slastičarnica jednom stranom lancu kozmetike.

 Fizičke prijetnje

Zbog ovih nepravilnosti 2009. godine je Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH podnesena i prijava, koja je ukazivala na nezakonitosti u procesu privatizacije i korumpiranost na području USK.

U prijavi je navedeno da je prilikom privatizacije bilo čak i pritisaka i fizičkih prijetnji prema pojedinim učesnicima kako bi se odustalo od utrke na tenderu, o čemu postoji i službena zabilješka.

Ko je kriv za raspad NK Jedinstvo

Abdić će ostati upamćen i po tome što je u vrijeme njegovog rukovođenja Jedinstvom, ovaj nogometni klub ispao iz Premijer lige BiH.

Nekad uspješan klub, koji je odmjeravao snage sa Sarajevom i Željezničarom, igrao u Evropi, zbog Abdićevih finansijskih malverzacija doživio je kolaps. Klub se zbog lošeg vođenja i problema s finansijama od 2008. godine ne može vratiti u elitu.











Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.