SARAJEVO Svjedočio Ferdo Dejanović

U Sudu BiH nastavljeno suđenje Draganu Vikiću i ostalima

Za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u sarajevskom Velikom parku optuženi su Vikić, Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić

Birn
06.09.2018 16:20

Nekadašnji pripadnik Specijalne jedinice policije u Sarajevu izjavio je da je poželio napustiti policiju kada je čuo da su 1992. godine ubijeni zarobljenici u sarajevskom Velikom parku.

Svjedok Ferdo Dejanović je kazao da je u aprilu 1992. godine bio aktivni pripadnik Specijalne jedinice policije u Sarajevu, koja je bila smještena u Domu policije, a kasnije tokom ljeta bio je postavljen i za komandanta oklopno-mehanizovane jedinice.

Kako je rekao, u Domu policije su neko vrijeme boravili Juka Prazina i njegova jedinica, sve dok ih komandant policije Dragan Vikić nije otjerao.

Dejanović je spomenuo da je tokom 1992. godine bilo više momenata kada je poželio da ode iz policije. Između ostalih, svjedok je naveo trenutak kada se desio zločin u neposrednoj blizini Doma, ne mogavši precizirati u kojem mjesecu tačno se to desilo.

- Taj dan nisam bio tu. Kada sam se vratio, na prilasku Domu vidio sam da je prometnica ispod Doma oprana, svježe saprana. Na ulazu sam sreo čovjeka koji je jedno vrijeme radio u kuhinji, kasnije je pridodat vodu za osiguranje. On mi je rekao da se desio zločin, da su pobijeni pripadnici rezervnog sastava vojske, da su Jukini pokupili tijela i odvezli ih odatle, a cestu saprali - posvjedočio je on.

Nakon toga svjedok je, kako je kazao, sišao u podrumske prostorije Doma i od Džemala Šabića saznao da su pripadnici jedinice Juke Prazine doveli šest do sedam zarobljenika u Dom policije, u prostorije podruma, a da je potom Vikić naredio da se sprovedu u Centar službe bezbjednosti (CSB).

Prema iskazu svjedoka, Šabić mu je ispričao da su zarobljenike poveli prema CSB-u i da su likvidirani u Velikom parku. Kako je rekao, saznao je da je postavljena straža koja je osiguravala mjesto događaja, a da su Jukini ljudi sklonili tijela.

- Specijalna jedinica i njen komandant su, prema mom mišljenju, najčasniji ljudi, a najviše zahvaljujući njenom komandantu. Potreslo me je to što ti ljudi, suprotno ljudskim, pravnim normama, ubiju nekoga - izjavio je Dejanović, dodavši da tragove krvi nije vidio.

Kazao je da u podrumu Doma nije vidio nikakve prostorije koje bi mogao nazvati zatvorom i da nikada o tom događaju nije razgovarao s Vikićem ili Jusufom Pušinom.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u sarajevskom Velikom parku optuženi su Vikić, Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera koji je bio u kvaru i nalazio se na području sarajevskog naselja Dobrinja. Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici.

Vikić je nekadašnji komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), a Pušina je bio pomoćnik ministra za uniformiranu policiju MUP-a RBiH.

Suđenje se nastavlja 20. septembra.

NA VRH