PROBLEM

Zbog neodlučnosti vlasti trpe i migranti i lokalno stanovništvo

Zbog dolaska jeseni i zime povećan strah od pojave mnogih težih bolesti

Migranti će hladne dane dočekati u lošem smještaju

Piše: A. SADIKOVIĆ

6.9.2018

Najveći problem u vezi s migrantima u Bihaću, a posebno u Velikoj Kladuši, i dalje je njihov smještaj. Trenutno stanje je neodrživo, pa je ponovo zatraženo da se taj problem riješi najdalje za mjesec, zbog otvorene prijetnje pogoršanja zdravstvenih prilika.

- U suprotnom, zdravstveno bi moglo biti ugroženo i lokalno stanovništvo. Zato se mora hitno djelovati - kazao je direktor velikokladuškog Doma zdravlja dr. Senad Okanović.

Uporni Ekrem

Smještaj migranata dolaskom jeseni, a pogotovo zime, postaje glavni faktor rizika za pojavu mnogih težih bolesti. Zato je nužno rješavanje ovog problema, kazano je na sastanku u Ministarstvu zdravstva USK s predstavnicima domova zdravlja Bihaća i Velike Kladuše, IOM-a, UNHCR-a i „Ljekara bez granica“.

U privremenom migrantskom kampu u Velikoj Kladuši, ista slika. Ekrem iz Sirije pola godine pokušava otići u EU. U BiH ne želi ostati, ali se ovako dalje ne isplati, kaže. Govori da mora na operativni zahvat nakon što su ga premlatili hrvatski policajci u Karlovcu.

Vrijeme prolazi, a ništa se ne rješava. O njima se brinu samo nevladin sektor, građani, „Ljekari bez granica“.

Humanitarka Azra Moralić kaže da je primjetno smanjenje broja migranata, odnosno da se mijenja struktura migranata.

- Trenutno ih je ovdje u Kampu oko 300 novih. Imamo deset porodica, desetero djece i dvije trudnice - kaže ona.

Ozbiljni slučajevi

Migrantsku krizu sa zdravstvenog aspekta vrlo pažljivo prate i „Ljekari bez granica“.

Doktor Žilijen Klobere (Julien Kloberer) kaže da oni u saradnji s Domom zdravlja tri puta sedmično pružaju osnovne zdravstvene usluge.

- Mi saniramo različite povrede, pružamo prvu pomoć, ali hitne slučajeve šaljemo u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Na početku smo mogli odgovoriti svim zahtjevima, ali se u posljednje vrijeme susrećemo s ozbiljnim slučajevima, što bi trebala preuzeti državna vlast - kaže Klobere.

I čemu se onda u ovom svemu nadaju i jedni i drugi, pogotovo što dolazi vrijeme kiša i zime. Ili će i dalje trpjeti i migranti i lokalno stanovništvo zbog neodlučnosti državnih vlasti?!

Humanost Krajišnika nema premca 

Azra Moralić podsjeća da su mnogi problemi riješeni nakon što su prije petnaestak dana iz migrantske populacije uklonjeni svi koji su pravili probleme.

- Sada je sasvim drugačija situacija i evo već petnaestak dana bilo je bez većih neprilika. Ali, bez obzira na izraženo nezadovoljstvo građana zbog takvog ponašanja dijela migranata, humanost Krajišnika nema premca. Pomažu stalno i ništa ne pitaju - kaže Moralić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.