ISLAM

Pogledajte kako izgleda prva džamija Bošnjaka u Gracu

Islamski kulturni centar pokrenulo je nekoliko aktivnih Bošnjaka koji su 1993. stigli u ovaj evropski grad i imali potrebu za vjerskim aktivnostima

IKC Grac

Piše: O. KAVAZOVIĆ

7.9.2018

Islamski kulturni centar Grac je osnovalo nekoliko aktivnih Bošnjaka koji su se ratne 1993. godine našli u Gracu i imali potrebu za vjerskim aktivnostima. 

Prvih 10 godina se klanjalo u nekoliko unajmljenih prostorija, da bi 2003. džemat kupio i prve prostorije dovoljne za nekih 100 osoba. Godine 2010.  džemat kupuje 12 dunuma zemlje za pravljenje velikog centra koji može primiti 1.000 osoba, godinu poslije na internacionalnom konkursu se izabire najbolje idejno rješenje izgleda centra, a 2012. se dobiva i dozvola za gradnju, postavlja kamen temeljac na velikoj manifestaciji i počinje s gradnjom prve džamije na ovim prostorima. Godine 2014. završena je munara i prvi put se pale kandilji, a 2015. su završeni grubi vanjski radovi i upriličena je manifestacija pod nazivom “Sljemenska dova”. 

Prošle godine je dobivena i upotrebna dozvola i otad se džamija svakodnevno koristi za ibadete, druženja i razne hajrate, a ove godine džamija dobija i krasnu zelenu fasadu kojom će, ako Bog da, sijati i dalje. Time bi eksterijer i toplotna izolacija džamije bili završeni na radost brojnih vjernika u Austriji. 

Uživajte u snimcima napravljenih dronom, koji su napravili članovi ovog džemata.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.