PODSJEĆANJE

Osamnaestica i dalje vozi, ali je putnika u autobusu sve manje, a monstrum Petrović je na Sokocu

Trstje je već ranije napustio i Marijan Petrović, jedan od svjedoka na suđenju, kome je Tomislav Petrović ubio brata Niku, snahu Maru te rođake Miju i Kaju

Piše: E. Skokić

8.9.2018

Zaselak Trstje kod Tuzle sve do zore 29. maja 2008. godine bio je prepoznatljiv po vrijednim i poštenim domaćinima.

Od tog kobnog dana, Trstje je, nažalost, ostalo upamćeno po monstrumu Tomislavu Petroviću, šestostrukom ubici, koji je u svom krvavom piru ubijao rodbinu i komšije bez ikakvog razloga.

Puste kuće

Nezapamćen zločin dogodio se u autobusu broj 18 Gradskog i prigradskog preduzeća Tuzla. Osamnaestica i dalje vozi, ali je putnika u autobusu sve manje. Deceniju poslije, mještani Trstja nerado se sjećaju 29. maja 2008. godine. No, mermerna ploča na mjestu zločina podsjeća i njih i sve one koji dođu u njihovo mjesto, na nezapamćen zločin.

- Selo je pusto, kao što ste i sami mogli vidjeti. Hoće li neko za 15 godina ostati u ovom kraju - pitaju se malobrojni mještani Trstja s kojima smo uspjeli razmijeniti nekoliko riječi, ali niko nije želio da im navodimo imena i prezimena.

Trstje je još prije nekoliko godina napustio Marijan Petrović, jedan od svjedoka na suđenju, kome je Tomislav Petrović ubio brata Niku, snahu Maru te rođake Miju i Kaju.


U međuvremenu je preminuo suprug ubijene Dragice Markanović, a njihova kuća je pusta kao i mnoge druge.

I prilazi kući Tomislava Petrovića su zarasli u travi. U njoj od maja 2008. niko ne živi. Ne svraćaju više ni Tomislavova supruga, a ni kćerke.

U neposrednoj blizini je kuća Mije i Kaje Petrovića, Tomislavovih bliskih rođaka koje je, također, ubio. U kući su ostali da žive Sandra i Ranko Petrović, ali oni o tragediji godinama ne pričaju.

Nema ni posjeta

Mještani Trstja, prije nezapamćenog zločina, napuštali su svoj rodni kraj isključivo zbog loših ekonomskih prilika. Godišnje su se, ipak, svraćali po šest ili sedam puta. Nakon Petrovićevog zločina, broj dolazaka je smanjen, a od skoro 120 domaćinstava, tokom cijele godine naseljeno ih je tek dvadesetak.


U masakru u Lipnici kod Tuzle 29. maja 2008. godine ubijeno je šest osoba: Krv je tekla kao potok

Tomislav Petrović osuđen je na 40 godina zatvora u Kantonalnom sudu Tuzla. Nakon žalbe, Vrhovni sud FBiH poništio je presudu Kantonalnog suda i proglasio Tomislava Petrovića neuračunjivom osobom. U obrazloženju je navedeno kako mora biti podvrgnut liječenju u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa.

Nekoliko godina nakon presude, Petrović je bio smješten u Kaznenopopravni zavod Tuzla, a neslužbene informacije govore kako je nedavno premješten u Zavod za forenziku na Sokocu.

Krvavi pohod na nedužne žrtve

Tomislav Petrović ubio je 29. maja 2008. godine supružnike Niku i Maru Petrović te Dragicu Markanović koji su bili u osamnaestici i čekali polazak autobusa.

U autobusu je bila i njegova supruga Mara, uz vozača Mursela Čolića, svjedok nezapamćenog zločina, a u koju Tomislav nije pucao, pustivši je da izađe na stražnja vrata i potraži spas u komšijskom dvorištu.

Petrović je nekoliko minuta poslije na kućnom pragu pokosio Ivu Markanovića te supružnike Miju i Kaju Petrović, bliske rođake i prve komšije. Pištolj je punio krećući se uz seoski put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.