Foto: Arhiva Otkazani predmeti u slučajevima gdje su dodijeljeni advokati po službenoj dužnosti

Advokati po službenoj dužnosti otkazali usluge

Predmeti na čekanju, država braniocima duguje više od milion KM

Do kompromisa još nije došlo, jer razgovora između izvršne vlasti i advokata barem do sada nije bilo

Autor: M. MUJADŽIĆ
09.09.2018 18:40
A
A
A

Do izmirenja dugovanja iz ranijih godina advokati u USK obustavili su pružanje usluga odbrane po službenoj dužnosti. Trenutno njih više od 40 s liste Regionalne advokatske komore, angažiranih u predmetima po službenoj dužnosti, od Vlade USK potražuju iznos koji premašuje milion KM.

Održana skupština

Zbog svega toga, u slučajevima gdje su dodijeljeni advokati po službenoj dužnosti, pretresi su otkazani, a kako se čini, tako će biti i u narednim danima, sve dok se ne postigne dogovor.

Ilijas Midžić jedan je od njih. Kaže, isplate prema advokatima koji pružaju usluge odbrane po službenoj dužnosti, a kojih je na listi Regionalne advokatske komore više od 40, neredovne su već godinama. Bili su prinuđeni da Vladu USK na to upozore prošle godine kada su i donijeli odluku o obustavi rada, a potom je stavili u fazu mirovanja nakon pregovaračkog sastanaka i dogovorenog daljnjeg toka isplate dugovanja.

  • Midžić: Faza mirovanja
    Midžić: Faza mirovanja Foto: (Arhiva)

- Poslije toga ništa se nije desilo, osim pojedinih pokušaja da se obeštetimo. U junu smo održali skupštinu i ponovo obavijestili sve nadležne da ćemo u septembru aktivirati našu odluku o obustavi pružanja usluga - kaže Midžić, predsjednik UO Regionalne advokatske komore USK.

Godinu kasnije, to se i desilo. Krajem avgusta Vlada USK uplatila je dug iz 2016. godine u iznosu od 254 hiljade KM, ali advokati ne odustaju od potraživanja i iz 2017.

Prazna kasa

Do kompromisa još nije došlo, jer razgovora između izvršne vlasti i advokata barem do sada nije bilo. Da u kantonalnoj kasi nema dovoljno sredstava da se isplati cjelokupan dug advokatima, potvrdili su nam u Ministarstvu pravde i finansija. Kažu, krajem avgusta doznačeno je 250 hiljada KM za odbrane za 2016. godinu, dok je za odbrane u 2017. i 2018. neophodno izdvojiti još 1,1 milion KM. Zlatka Šepić, ministrica finansija USK, kaže da će se dugovanja iz tih godina izmirivati prema planu i prema prihodima koji budu dospijevali u budžet USK.

S druge strane, iz komore poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva dok se ne izmire njihova potraživanja i iz 2017. godine.