REAKCIJE

Posljednja šansa za usvajanje ZKP-a i preuzimanje odgovornosti

To pitanje će biti uzeto u obzir u pripremi Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, naveli su iz Delegacije EU

Delegacija EU u BiH : Izmjene uskladiti s međunarodnim standardima

S.DEGIRMENDŽIĆ

9.9.2018

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta BiH zakazane za utorak, 11. septembra, između ostalog nalaze se dva prijedloga izmjena Zakona o krivičnom posupku BiH koji su mjesecima predmetom rasprave u tom domu. Delegati bi se trebali prvo izjasniti o prijedlogu izmjena ovog zakona delegata Halida Genjca (SDA), koji je uz pet amandmana delegata HDZBiH dobio podršku predstavnika klubova sva tri naroda na posljednjoj sjednici Ustavnopravne komisije tog doma.  

Načelna saglasnost

Drugi prijedlog je onaj upućen iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH ,a oba su u proceduri po skraćenom postupku. Premda načelna saglasnost za konačno usvajanje izmjena ZKP-a postoji, još uvijek je neizvjesno da li će doći do njegovog usvajanja na samoj sjednici Doma naroda u utorak, te hoće li se uopšte o tom zakonu izjašnjavati Predstavnički dom BiH, bez čije saglasnosti ne može biti usvojen i stupiti na snagu.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH nisu se izjašnjavali o najnovijim amandmanima. No, pomno prate dešavanja u vezi s ovim zakonom. U odgovoru na upit „Avaza“ iz Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, o tome kakva su njihova očekivanja u pogledu konačnog usvajanja ZKP-a, uputili su i javni poziv parlamentarcima.

-Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH da izmijeni Zakon o krivičnom postupku BiH u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima i Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine. Predstojeća sjednica Doma naroda PSBiH predstavlja posljednju šansu za delegate da napokon preuzmu odgovornost u rješavanju ovog važnog pitanja, prije predstojećih opštih izbora - navela je za „Avaz“ Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i Specijalnog predstavnika EU u BiH.

 Suštinsko pitanje

Iz Delegacije EU su još jednom naglasili važnost i neophodnost usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH .

-Ovo je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i takođe će biti uzeto u obzir u pripremi Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji- navodi se u odgovoru za “Avaz“

I Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) proteklih mjeseci je pozivala na rješavanje ovog pitanja. U izjavi za „Avaz“ iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, kazali su da su i dalje fokusirani na ovaj problem.

-Kao što smo, i mi i ostatak međunarodna zajednice, već mnogo puta do sada istakli, pažljivo pratimo prijedloge o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, uključujući i nadolazeće zasjedanja Parlamenta- naveli su iz Ureda.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.