HAG

Predsjednik Meron se izuzeo iz odluke o Mladićevom vijeću

Predsjednik Mehanizma imenovao sudiju Žosefa Čionda Masančea da donese odluku po žalbi tužilaca

Arhiv

BIRN

10.9.2018

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Teodor Meron (Theodor) izuzeo se iz procesa odlučivanja po žalbi Haškog tužilaštva na odluku da se iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključe troje sudija.

Meron je u odluci obrazložio da se izuzima iz ovog procesa, s obzirom na to da je i sam jedan od sudija koji su isključeni iz procesa Mladiću.

- S obzirom na to da bi moje prisustvo u procesu odlučivanja moglo dovesti do percepcije da se radi o sukobu interesa, ja ću se povući iz ovog procesa - naveo je Meron.

Sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude) ranije je prihvatio zahtjev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Teodor Meron te Karmel Ađijus i Dakun Liju. 

Kako je naveo Antoneti, sudije Meron, Ađijus i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom na to da su u ranijim predmetima u Hagu donosili zaključke koji se tiču Mladića.

Predsjednik Mehanizma je imenovao sudiju Žosefa Čionda Masančea (Joseph Chiond Masanche) da donese odluku po žalbi tužilaca.

Haško tužilaštvo u petak je zatražilo od Mehanizma za međunarodne krivične tribunale da osnuje tročlano vijeće, čiji bi zadatak bio da utvrdi posljedice odluke sudije Žan-Kloda Antonetija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi troje sudija.

Tužiteljica Katrina Gustafson je navela da je potrebno kreirati novo vijeće s obzirom na to da odluka sudije Antonetija “predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred međunarodnim krivičnim sudovima”.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.