OTKRIVENO

Amer Softić: Amir Zukić je govorio da bi trebalo Esedu Džananoviću reći da ne potpisuje neki dokument

Nije precizirao šta

Amir Zukić

BIRN

10.9.2018

Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima rekao da je tokom razgovora s Amirom Zukićem dva puta spomenut Esed Džananović, koji se u tom periodu nalazio u pritvoru. 

Amer Softić, nekadašnji direktor sarajevskog Kaznenopopravnog zavoda (KPZ), ispričao je da Zukića poznaje dvije ili tri godine kao stranačkog kolegu i da su u nekoliko navrata obavili razgovore u prostorijama Stranke demokratske akcije (SDA), kao i da je jedna od tema razgovora bio Džananović, koji se tada nalazio u pritvoru.

- Spominjao se Džananović u kontekstu da se Zukić raspitivao za njegovo zdravstveno stanje, ima li nekih problema, što mi je bilo logično - pojasnio je svjedok.

Podsjetio je da je s Džananovićem – kada je došao u pritvorsku jedinicu – obavio maksimalno tri službena razgovora i interesirao se za njegov položaj u pritvoru, što je, kako je izjavio, radio s bilo kojim drugim pritvorenikom.

- U periodu kada sam bio direktor, bio je trend da u pritvor dolaze razni načelnici, direktori, bivši i sadašnji ministri iz raznih političkih opcija - kazao je svjedok.

Prisjetio se i da ga je Zukićev vozač, koji se prezivao Fazlagić, pozvao da dogovore kafu i da su se vozili prema Općini Novo Sarajevo kada su se zaustavili u naselju Grbavica, gdje ga je vozač obavijestio da čeka Zukića, ali ne i o razlogu poziva.

- Zukić ulazi u automobil, mislim da sam ja sjedio naprijed, a on nazad. Neformalni razgovor započinje i u jednom trenutku se spominje Džananović. Zukić je govorio da bi trebalo Džananoviću reći da ne potpisuje neki dokument. Nije precizirao šta, promijenila se tema - ispričao je svjedok.

Softić je rekao kako je shvatio da je očito bio neki problem u vezi s ovim slučajem, da se sa Zukićem više nije čuo, ali da ga je možda Fazlagić sutradan zvao, ali se nisu vidjeli, a svjedok je pretpostavljao zbog čega ga zove.

Odbrana je svjedoku predočila iskaz iz istrage u kojem je naveo kako su ga pozvali iz Tužilaštva nakon što su dobili informaciju da je viđen sa Zukićem, na šta je Softić odgovorio da mu je tako kazano.

Svjedok je rekao da nije bilo ništa neuobičajeno u raspitivanju za zdravlje pritvorenika, jer su i drugi s kojima je razgovarao pitali za ostale pritvorenike.

Ustvrdio je da Džananoviću nikada nije spomenuo komunikaciju koju je imao sa Zukićem i da je za svaki njegov razgovor s optuženim, dok je bio u pritvoru, zahtijevao da bude prisutan komandir pritvora, što je u to vrijeme bila praksa.

Osim Zukića i Džananovića, optužnica tereti Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića i Asima Sarajlića za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima. S njima je bio optužen i Seid Fazlagić, ali je on osuđen na osam mjeseci zatvora po sporazumu o priznanju krivnje zbog pomoći počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Amer Selak, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, izjavio je da mu je Amer Softić ispričao kako mu je Amir Zukić rekao da nekom prenese da “nešto ne treba potpisivati”.

- Mislim da se ta osoba preziva Džananović - kazao je svjedok i pojasnio da je Softiću sugerirao da je njegova dužnost da to prijavi ako smatra da se radi o krivičnom djelu.

Odbrani je svjedok rekao da ga je Softić obavijestio da je iz Tužilaštva dobio poziv, ali nije znao zbog čega niti na koji se predmet to odnosilo. 

Nastavak suđenja je 24. septembra. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.