SARAJEVO

Ambasador Republike Hrvatske u posjeti Graničnoj policiji BiH

Na sastanku se razgovaralo o stanju sigurnosti i aktuelnoj situaciji u vezi s ilegalnim migracijama preko teritorija naše zemlje

GPBiH

Avaz.ba

10.9.2018

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić 10.9.2018. godine u Glavnom uredu primili su ambasadora Republike Hrvatske u BiH, NJ.E. Ivana Del Vekija (Vechio) i njegove saradnike Nives Tiganj i Hrvoja Ambreuša.

Na sastanku se razgovaralo o stanju sigurnosti i aktuelnoj situaciji u vezi s ilegalnim migracijama preko teritorija BiH, mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju ilegalnih migracija kao i procedurama GPBiH nakon otkrivanja ilegalnih migranata.

Ovom prilikom direktor Galić kazao je i da ova policijska agencija ulaže znatne napore u cilju osiguravanja uvjeta što efikasnijeg provođenja granične kontrole, kao i nadzoru granice duge oko 1000 kilometara s Republikom Hrvatskom. Izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje GPBiH i hrvatske granične policije jer se brzo i profesionalno reagira i postupa s migrantima koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu.

- GPBiH od oktobra 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno – tehničkih sredstava - izjavio je Galić, dodavši da angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno s policijskim službenicima GPBiH vrše nadzor granice, predstavlja značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija.

Ambasador Ivan Del Vekijo izrazio je zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici istaknuvši spremnost za nastavak obostrane saradnje i njeno daljnje unapređenje. Zaključeno je da će saradnja između GPBiH i Ambasade Republike Hrvatske u BiH biti dodatno unaprijeđena u svim segmentima rada, naročito u razmjeni informacija, sprečavanju ilegalnih migracija te u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.