SARAJEVO

Počelo suđenje tužiocu Mihajloviću: Iz sefa Tužilaštva BiH nestalo 220.639 maraka

Kao službena osoba i šef Odjela za privredni kriminal (PUK) propustio vršiti nadzor nad svojom daktilografkinjom Sedinom Beridan-Zuhrić

A. Durgut

Piše: M. Aš.

11.9.2018

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi optužbe i odbrane jutros je u Sudu BiH počelo suđenje Boži Mihajloviću, suspendiranom i teško kompromitiranom državnom tužiocu, kojeg Tužilaštvo BiH u aferi "nestali novac" tereti za nesavjestan rad u službi. 

Tužilaštvo BiH Mihajlovića tereti da je kao službena osoba i šef Odjela za privredni kriminal (PUK) propustio vršiti nadzor nad svojom daktilografkinjom Sedinom Beridan-Zuhrić, ali i predmetima koje je dužio. Božo Mihajlović je dužio sedam od 12 predmeta iz kojih je nestao novac, a utvrđeno je da je iz sefa Tužilaštva ukradeno 220.639 maraka



Tužilaštvo je najavilo da će optužnicu dokazivati saslušanjem 47 svjedoka, a za prvog svjedoka već je pozvan Oleg Čavka, tužilac ove institucije. Zanimljivo je da se odbrana žestoko usprotivila saslušanju svjedoka Olega Čavke, tvrdeći da su ga oni prijavili u ovom predmetu, ali je i takav zahtjev odbijen uz konstataciju sutkinje da ovaj tužilac zasad nije ni osumnjičen ni optužen.

Tužilaštvo je najavilo da u ovom predmetu vodi još jednu istragu i da će optužnica biti podignuta u narednih 10-ak dana.

Optuženi Mihajlović, kao i njegov advokat Vlado Adamović, tražili su da se ovaj predmet prebaci u nadležnost Kantonalnog suda u Sarajevu, ali je sutkinja Amila Huskić takav zahtjev odbila.

Odbrana je tražila da se odgodi početak suđenja dok se istraga u ovom predmetu koji vodi Tužilaštvo ne okonča, a Mihajlović je zahtijevao odlaganje postupka sve dok se ne optuži njegova daktilografkinja, čiji postupak vodi Tužilaštvo KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.