REAGIRANJA Predsjednik manjeg bh. entiteta

Dodik: Američki državni sekretar ne zna ko je Nikola Špirić

Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da se opozicioni poslanik tako tretira, obično se to odnosi na ljude iz vlasti – rekao je Dodik

Fena
11.09.2018 11:55

Milorad Dodik

Foto: Arhiva

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je nevjerovatno da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije poslaniku njegove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, koji je u opoziciji, te da američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) koji je potpisao tu odluku i ne zna ko je Špirić.

- Pompeo možda zna ko je Dodik, ali vjerovatno ne i Špirić. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da se opozicioni poslanik tako tretira, obično se to odnosi na ljude iz vlasti – rekao je on.

Dodik smatra da je "Špirićeva krivica to što nije podržao antisrpski rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jer je podnio ostavku u komisiji koja je trebala legalizirati prisluškivanje mene, Aleksandra Vučića, Željke Cvijanović i rukovodilaca iz RS i Srbije".

- I naravno da su mu oni napakovali tu vrstu priče - ustvrdio je Dodik.

Kaže da je ova cijela situacija ponižavajuća za SAD, a ne za Špirića, koga je pozvao da ne prihvati takvo ponašanje.

- Na kraju, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide – dodao je.

Dodik je ponovio stav da su sankcije Špiriću "politički obračun" američke ambasadorice u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), čiji rad je oštro kritizirao.

SAD su uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno iz Stejt departmenta, umiješanosti u veliku korupciju. 

U saopćenju objavljenom na internet-stranici Stejt departmenta navodi se da je Špirić tokom vršenja dužnosti poslanika bio "umiješan u javnu korupciju, uključujući prihvatanje neprikladnih beneficija u zamjenu za obavljanje javnih funkcija i miješanje u javne procedure".

NA VRH