HUMANOST Dobri ljudi Kemalu Kariću sakupili novac za put u Italiju

Najmlađi ratni amputirac bije novu bitku: Očekuje ga 33. operacija

Kad je imao samo četiri mjeseca, amputirana mu noga, a već tri godine bori se s tumorom

M.R.S.
11.09.2018 19:56

Kemal Karić: Težak život

Kemal Karić iz Sarajeva, koji je u svojih 26 godina života prošao 32 operacije, isključivo zahvaljujući dobrim ljudima, uspio je sakupiti dovoljno novca za troškove puta i boravka u Italiji, gdje ga uskoro očekuju još dvije operacije.

Kemal je u maju 1992., kad je imao samo četiri mjeseca, ostao bez desne noge tokom granatiranja, a tada je poginula njegova majka. Bio je prva beba amputirac u opkoljenom Sarajevu i liječio se u Italiji. Sada se bori s novim nedaćama nakon što mu je prije tri godine dijagnosticiran tumor.

Nedavno su mu operirana pluća, a trebale bi mu biti urađene i operacije leđa i stomaka. Sreća u nesreći je da mu italijansko ministarstvo zdravstva finansira liječenje, ali je Kemalu bio potreban novac za put i boravak. Uz pomoć dobrih ljudi, novac je sakupljen i Kemal u petak leti za Ljubljanu. Tamo će ga sačekati Toni Kapuco (Capuozzo), novinar koji ga je u ratu izvukao iz opkoljenog Sarajeva.

- Bit ću kod njega. U ponedjeljak idem u bolnicu. Očekuju me još dvije operacije, jedna sada, a jedna nekad kasnije – rekao nam je jučer Kemal.

Ovaj mladić imao je izuzetno težak život. Kaže da će mu naredna operacija biti 33. u životu.

- Operacije nogu su mi prestali raditi prije četiri-pet godina, kad sam prestao rasti. Trenirao sam sjedeću odbojku, ali sam obolio. Na birou sam godinama, a imam invalidninu. Živim s nanom. Borba je, ali dobro je – govori Kemal.

Ovaj mladić zahvaljuje dobrim ljudima na pomoći, a neizmjerno je zahvalan i novinaru Toniju, koji mu je mnogo pomogao kako u ratu, tako i sada

NA VRH