IZVJEŠTAJI

Zategnuta politička atmosfera negativno utječe na ekonomiju

Osnovni problem je što se mi od 2012. godine nismo pomakli. Znači, stagniramo, nema napretka, nema povjerenja međunarodnih kreditora, kaže Rička

Agencija “Standard and Poor's” analizirala stanje u BiH

Piše: E. HALIMIĆ

11.9.2018

Međunarodna agencija “Standard and Poor's” (SP) potvrdila je dugoročni kreditni rejting Bosne i Hercegovine s ocjenom B, objavila je Centralna banka BiH.  

I ništa ne bi bilo sporno da ova agencija nije objavila svoju kalkulaciju finansijske stabilnosti naše države s upozorenjem na niz negativnih trendova koji su zabilježeni u posljednje vrijeme.

Analitičari SP-a upozorili su na zategnutu političku situaciju u državi zbog predstojećih izbora. Analizirali su i istaknuli da nije najjasnije ko će i kako će se nakon 7. oktobra formirati nova vlast.

Blokirana sredstva

Osvrnuli su se i na blokirani aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Podsjećamo, MMF je odlučio zaustaviti aranžman zbog povećanja plaća u Republici Srpskoj i zbog najava usvajanja zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, jer oba zakonska rješenja predviđaju povećanje budžetskih troškova.

Poseban dio izvještaja SP-a odnosi se i na zastoj u investicijama, a kako predviđaju analitičari ove agencije, on je izvjestan, što pokazuju i relevantni podaci o direktnim stranim ulaganjima. Analitičari SP-a podsjećaju da je značajan dio sredstava iz aranžmana sa MMF-om trebao biti utrošen na javne investicije, što je u ovom predizbornom periodu stavljeno na čekanje.


Rička: Morat ćemo se vratiti u realnost

Ekonomski analitičar Željko Rička kazao je za “Avaz” da politikantsko igranje sa predizbornim obećanjima dodatno ugrožava poziciju BiH na međunarodnoj sceni.

- Osnovni problem je što je BiH prvi put ovakvu ocjenu kreditnog rejtinga dobila još 2012. godine i od tog momenta se nismo pomakli. Znači, stagniramo, nema napretka, nema povjerenja međunarodnih kreditora – pojasnio je Rička.

Mogućnost zaduživanja

Dodao je da se, zbog predizborne kampanje i nekakvih lažnih obećanja, može desiti i da nam opadne kreditni rejting.

- Bosna i Hercegovina i s ocjenom B nema mogućnost da se negdje zaduži. Političari će u narednom periodu nastaviti pričati i obećavati svašta nešto, ali niko se neće usuditi da ugrozi aranžman sa MMF-om – naglasio je Rička.

U regiji najbolje kotira Hrvatska  

Kreditni rejting SP-a kreće se od ocjena AAA, što je potvrda najviše procjene kreditnog rejtinga, odnosno CCC kao izraza najnižeg kreditnog rejtinga. U regiji, najviši kreditni rejting ima Hrvatska – BBB s opadajućim prognozama, a slijedi je Srbija – BB uz stabilne prognoze te Makedonija i Crna Gora – BB.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.