viber share whatsapp twitter facebook

IZVJEŠTAJI “Standard and Poor's” potvrdio kreditni rejting BiH s ocjenom B

Zategnuta politička atmosfera negativno utječe na ekonomiju

Međunarodna agencija “Standard and Poor's” (SP) potvrdila je dugoročni kreditni rejting Bosne i Hercegovine s ocjenom B, objavila je Centralna banka BiH.  

I ništa ne bi bilo sporno da ova agencija nije objavila svoju kalkulaciju finansijske stabilnosti naše države s upozorenjem na niz negativnih trendova koji su zabilježeni u posljednje vrijeme.

Analitičari SP-a upozorili su na zategnutu političku situaciju u državi zbog predstojećih izbora. Analizirali su i istaknuli da nije najjasnije ko će i kako će se nakon 7. oktobra formirati nova vlast.

Blokirana sredstva

Osvrnuli su se i na blokirani aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Podsjećamo, MMF je odlučio zaustaviti aranžman zbog povećanja plaća u Republici Srpskoj i zbog najava usvajanja zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, jer oba zakonska rješenja predviđaju povećanje budžetskih troškova.

Poseban dio izvještaja SP-a odnosi se i na zastoj u investicijama, a kako predviđaju analitičari ove agencije, on je izvjestan, što pokazuju i relevantni podaci o direktnim stranim ulaganjima. Analitičari SP-a podsjećaju da je značajan dio sredstava iz aranžmana sa MMF-om trebao biti utrošen na javne investicije, što je u ovom predizbornom periodu stavljeno na čekanje.


()
Rička: Morat ćemo se vratiti u realnost

Ekonomski analitičar Željko Rička kazao je za “Avaz” da politikantsko igranje sa predizbornim obećanjima dodatno ugrožava poziciju BiH na međunarodnoj sceni.

- Osnovni problem je što je BiH prvi put ovakvu ocjenu kreditnog rejtinga dobila još 2012. godine i od tog momenta se nismo pomakli. Znači, stagniramo, nema napretka, nema povjerenja međunarodnih kreditora – pojasnio je Rička.

Mogućnost zaduživanja

Dodao je da se, zbog predizborne kampanje i nekakvih lažnih obećanja, može desiti i da nam opadne kreditni rejting.

- Bosna i Hercegovina i s ocjenom B nema mogućnost da se negdje zaduži. Političari će u narednom periodu nastaviti pričati i obećavati svašta nešto, ali niko se neće usuditi da ugrozi aranžman sa MMF-om – naglasio je Rička.

U regiji najbolje kotira Hrvatska  

Kreditni rejting SP-a kreće se od ocjena AAA, što je potvrda najviše procjene kreditnog rejtinga, odnosno CCC kao izraza najnižeg kreditnog rejtinga. U regiji, najviši kreditni rejting ima Hrvatska – BBB s opadajućim prognozama, a slijedi je Srbija – BB uz stabilne prognoze te Makedonija i Crna Gora – BB.