AFERE

Špirić molio Izetbegovića i Osmicu da mu sina zaposle u centar OSA-e u Banjoj Luci

Krajem decembra Nikola Špirić se sastaje s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom u sarajevskom kafiću „Cappucino“

Izetbegović, Špirić i Mehmedagić: Dogovor u kafani

Piše: Avaz.ba

11.9.2018

U brojnim aferema u koje je Nikola Špirić bio upleten ističe se ta i da je preko Bakira Izetbegovića lobirao da njegov sin Aleksandar Špririć, iz Beograda gdje je radio kao šef detašmana Obavještano-sigurnosne agencije (OSA), bude vraćen u Regionalni centar OSA-e u Banjoj Luci. 

Naime, kako je tada izvjestila BN Televizija, nakon što mu je istekao i drugi mandat u ambasadi BiH u Beogradu, kadrovska služba OSA rasporedila je Aleksandra Špirića, sina visokog funkcionera SNSD Nikole Špirića, na poslove u multilaterali u Sarajevu.

No, ta se odluka nimalo nije dopalo mlađem Špiriću, jer je očekivao povratak u Regionalni centar OSA-e u Banjoj Luci. Krajem decembra Nikola Špirić se sastaje s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom u sarajevskom kafiću „Cappucino“, gdje je pokušao izdejstvovati poziciju za sina u Banjoj Luci.

Tada je Špirić navodno tvrdio da nema ništa protiv Osmice, da je on dobar direktor i profesionalac i da je sve što je javno rekao za njega u vezi sa aferom navodnog prisluškivanja zvaničnika Srbije ''samo politika''. Prema istom izvoru, Osmica je odbio da udovolji Špirićevim zahtjevima, te je odlučio da se obrati njegovom šefu Bakiru Izetbegoviću te i njega zamolio da njegov sin bude raspoređen u Banju Luku.

Nakon sastanak, navodno je Izetbegović nazvao Osmicu te mu kazao da „ne dira Špirićevog malog''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.