OD HOBIJA DO BIZNISA

Kako je sveštenik Ukrajinac postao uspješan uzgajivač gusaka u Prijedoru

Jurij sa svojim guskama (Foto: D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

11.9.2018

Ukrajinac Jurij Sinji (53) stigao je prije 17 godina u Bosnu i Hercegovinu kao sveštenik. Živio je neko vrijeme u Banjoj Luci, potom u Zenici i Sarajevu, a onda ga je, prije pet godina, put doveo u Prijedor. Sasvim slučajno, nakon jedne izložbe sitnih životinja društva “Golub”, čiji je danas ponosni član, počeo se baviti uzgojem gusaka. 

Mnogo koristi

- Iz znatiželje sam najprije nabavio dvije guske, strankinje, jednu Mađaricu u jednu Njemicu, a onda na toj izložbi i osam bijelih domaćih gusaka. Od njih sam dobio više od 200 potomaka - govori Jurij, koji je u međuvremenu postao jedan od najvećih uzgajivača ove prilično pametne peradi.

Sam je napravio i dva mala inkubatora. U jedan stane 50, a u drugi dvostruko više jaja. Uspjeh je nevjerovatan, jer kako je izračunao, iz 87 posto položenih jaja, koja su teška između 130 i 180 grama, izlaze mladi guščići pa mnogima nije jasno kako to Juriju uspijeva.

Sada je nabavio i dvije guske iz Tuluza. Francuskinje su dvostruko teže od domaćih bijelih, ali su i mnogo mirnije i mnogo blaže naravi.

- Mada, i ove moje bijele su dosta pitome. Kad su gladne, samo pipnu prst. Valjda prepoznaju ruku koja ih hrani - kaže Jurij i dodaje da su guske najzdravija perad, kojoj ne trebaju nikakvi vitamini ni dodatni lijekovi.


Guske prepoznaju ruku koja ih hrani

Od njih, kako naglašava, ima mnogo koristi, počevši od perja za jastuke, preko mesa i jaja, do nadaleko čuvene guščije masti, koja je u narodu poznata kao lijek protiv bilo kakvih upala, prehlada, ali je odlična i za zacjeljivanje rana.

- Moj prijatelj Suljo iz Donje Ljubije u šumi se povrijedio motorkom. Ušili su mu ranu, bilo je sedam-osam konaca. Odmah je dotrčao do mene, uzeo guščiju mast i mazao to mjesto. Kad je došao da skine konce, i doktor ga je pitao šta je radio, jer je sve zaraslo – govori Jurij.

Bolje od pasa

Svakome ko ima pristojnu livadu, pogodnu za ispašu, savjetuje da se bavi uzgojem gusaka. Ne smetaju im ni hladna zima ni snijeg, a prilično vješto prognoziraju i vrijeme.

- Čim stiže kiša, postaju bučnije i veselije. S kiše se nikad ne sklanjaju, osim kad pada led. Tada uvlače glave u živu ogradu – pojašnjava Jurij, koji zna da su guske i dobri čuvari, nekad mnogo bolji i od pasa.


Djeca i unučad

Sinji je sa suprugom Svetlanom, također Ukrajinkom, stekao četvero djece i sedmero unučadi. Jedan sin Igor živi u Zenici i on ima četvero djece, a kćerka Aljona je u Ukrajini i ona ima troje djece.

Biskvit i omlet

Sinji otkriva i prednosti guščijih jaja, posebno kad su u biskvitu i omletu.

- Biskvit ima boju narandže i bukvalno federira kad ga stisneš. A omlet od dva-tri jaja teško dvojica mogu pojesti - otkriva on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.