TUZLA

''Žene Srebrenice'': Ratni zločinci moraju brže biti procesuirani

Razočarane su i postupanjem s optuženim za ratne zločine

S današnjeg okupljanja

Fena

11.9.2018

"Žene Srebrenice" održale su danas mirni protest u Tuzli na kojem su ukazale na potrebu da se ratni zločinci procesuiraju i da se ubrzaju ekshumacije i identifikacije da bi žrtve mogle biti dostojno ukopane.

Razočarane su i postupanjem s optuženim za ratne zločine, jer, kako kažu, sudovi prečesto udovoljavaju njihovim zahtjevima, dok žrtve na pravdu čekaju više od 20 godina.

„Žene Srebrenice“ se žale na sporost rada institucija nadležnih za traženje nestalih i procesuiranje zločinaca.

- Nismo zadovoljni. Mnogi nisu pohapšeni. Neki su dio kazne odslužili pa pušteni. Stalno ih srećem u Podrinju. Slobodno se kreću. Imamo na spisku 810 osoba koje su sudjelovale u genocidu. Ja ne znam da je neko od njih procesuiran – kazala je Hajra Ćatić iz Udruženja „Žene Srebrenice“ .

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce 1992.-1995.

Odbrana je uložila žalbu na prvostepenu presudu, a zatim i zahtjev da se promijene sudije koje su trebale razmatrati žalbu uz obrazloženje da su „pristrasni“.

Rezidualni mehanizam, kao pravni nasljednih Haškog suda, prvobitno je odobrio zamjenu sudija, ali ocjenjujući da je ta odluka protivna sudskoj praksi, Tužilaštvo sada traži od predsjednika tog suda Teodora Merona (Theodor), da imenuje tročlano vijeće koje će ponovo razmatrati zahtjev Mladićeve odbrane.

"Žene Srebrenice" kažu da osjećaju gorčinu kada vide da se udovoljava zahtjevima osuđenih ratnih zločinaca.

Ukazale su i na druge propuste.

- Na sastanku s predstavnicima Instituta za traženje nestalih Amor Mašović je rekao da proces identifikacije kasni četiri mjeseca zbog preseljenja identifikacionog centra u Hag. Pa imamo i žalbe zločinaca. Zašto se morao ukinuti Hag ako zločin ne zastarijeva? Ima tu dosta nepravilnosti koje usporavaju sve procese i zato smo prinuđene da izlazimo na ulicu – kazala je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“ .

Na mirnim protestima svake godine je sve manje žena iz Srebrenice.

- Zaista, dosta je majki umrlo. Nisu dočekale da pokopaju svoje najdraže, pogotovo otkako je laboratorij prenesen u Hag, gubimo svaku nadu da ćemo doći do posmrtnih ostataka svoje djece – istakla je Ćatić.

"Žene Srebrenice" su podsjetile javnost da se traga za još oko 1.000 žrtava stradalih u genocidu u Srebrenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.