SARAJEVO

Privredna komora FBiH: Otkloniti diskriminacije bh. proizvođača vojne i policijske opreme

Komorski sistem, obnašajući svoju ključnu funkciju zastupanja interesa privrede, daje podršku Konzorciju proizvođača uniformi

Arhiv

Fena

12.9.2018

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH), Privredna komora Republike Srpske i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uputile su zajednički zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i članovima Radne grupe za izradu Pravilnika o izgledu uniformi.

Komorski sistem, obnašajući svoju ključnu funkciju zastupanja interesa privrede, daje podršku Konzorciju proizvođača uniformi, stoga je upućen zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka svih ključnih aktera koji su učestvovali u kreiranju i usvajanju navedenog pravilnika, kako bi članovi Radne grupe za izradu Pravilnika informirali o metodologiji i analitičkoj podlozi kreiranja navedenog akta.

Imajući u vidu da je na 154. sjednici VMBiH kao 14. tačka dnevnog reda bio naveden Pravilnik o izgledu uniformi - novi tekst, te da ipak nije razmatran, u PKFBiH smatraju da je održavanje sastanaka od velike važnosti za rješenje ovog problema i podršku razvoju bh privrede.

Cilj sastanka jeste da se iznađe zajedničko rješenje koje će omogućiti proizvođačima uniformi da učestvuju u postupku javne nabavke, te službenicima ponude kvalitetnu uniformu i dodatnu opremu, a prethodno budu upoznati sa metodologijom definiranih standarda od Radne grupe koja ih je kreirala.

BH Konzorcij nije bio uključen u pripremu novog teksta Pravilnika, niti informiran jesu li korigirani članovi koji opisuju kataloški, zaštićeni tip uniforme, koji diskriminira bh. proizvođače u postupku javne nabavke, navodi se u saopćenju.

PKFBiH smatra da bi najbolje rješenje bilo da se tekst novog Pravilnika pripremi u saradnji nadležnih institucija i stručnjaka iz ove oblasti, te predstavnika domaćih privrednika, što je i izneseno u svim prethodnim dopisima upućenim nadležnim institucijama kao i na sastanku, koji se u junu održao sa ministrom sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.