STAVOVI

Danijel Server: Razmjena teritorija bi otvorila Pandorinu kutiju

Aleksandar Vučić ne može više sjediti na dvije stolice

Server: Vučić mora odlučiti

Piše: S. NUMANOVIĆ

12.9.2018

- Aleksandar Vučić i dalje pokušava sjediti na dvije stolice. Dok pokušava udovoljiti Vašingtonu i Briselu, on radi na idejama nacionalista “velike Srbije”. Ali, to ne prolazi. Vučić se sve više smatra dijelom problema, a ne rješenja. Stoga mora ponovo razmisliti i odlučiti želi li biti još jedan srpski lider koji radi na stvaranju “velike Srbije” ili će Srbiju predvoditi na putu u Evropsku uniju. Oboje ne može biti – smatra Danijel Server (Daniel Serwer), analitičar iz Vašingtona.

Oštre kritike

On je, između ostalog, bio i specijalni izaslanik Bila Klintona (Bill Clinton) za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme agresije na našu zemlju. Server je, inače, oštar kritičar ideje razmjene teritorija između Beograda i Prištine.

Smatra da bi se time otvorila Pandorina kutija, region bi se dodatno destabilizirao, a Zapad time ne bi dobio ništa, osim što bi (opet) izdao principe u koje se zaklinje.

- Desetine hiljada ljudi morat će se preseliti – upozorava on.

Server ističe i da je neizvjesno da bi trgovina teritorijama donijela mjesto Kosova u Ujedinjenim narodima. Pojašnjava da bi Rusija tražila protuuslugu za taj čin i da bi mogla zahtijevati priznavanje aneksije Krima te nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, koje su, uz podršku Moskve, proglasile otcjepljenje od Gruzije.

Kina, međutim, ne bi ulazila u trgovine, jer bi time ohrabrila i otcjepljenje Tibeta.

- Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozdravio bi trgovinu teritorijama. Ideje liberalne demokratije EU i Sjedinjenih Američkih Država bile bi oslabljene. Suvišno je reći da bi time Bosna i Hercegovina bila ozbiljno ugrožena. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već je sasvim jasno rekao da je spreman da proglasi nezavisnost ako dođe do razmjene teritorija - ističe Server.

Priliv novca

Dodaje da Srbija neće priznati nezavisnu RS, jer bi to uništilo ambicije za ulazak u EU, ali Dodika to ne zanima.

- On bi bio sretan da vlada teritorijama po uzoru na ruske satrape u Gruziji sve dok Rusija za to daje potrebni novac – navodi Server.

Raditi na reformama 

Umjesto trgovine teritorijama, Server predlaže da se lideri Srbije i Kosova fokusiraju na provođenje reformi koje zahtijeva EU. To je, ističe Server, ne samo neophodnije, urgentnije, već i veoma popularno i na Kosovu i u Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.