share whatsapp twitter facebook
×

TAKMIČENJA Historijski uspjeh našeg tima na šampionatu u Parizu

Mlada frizerka Amna Bašić svjetska juniorska prvakinja! U ukupnom poretku, u konkurenciji 1.500 najtalentiranijih frizera iz 50 zemalja, bh. frizeri osvojili su treće mjesto

Naši frizeri postigli su historijski uspjeh na najvećem beauty događaju godine, svjetskom šampionatu “OMC World Cup Hairworld Paris 2018” – bh. reprezentacija prvi put je osvojila zlatnu i bronzanu medalju! 

Duge pripreme 

U konkurenciji 1.500 najtalentiranijih frizera iz 50 zemalja, 16-godišnja Sarajka Amna Bašić osvojila je prvo mjesto među juniorima i postala svjetska šampionka u kategoriji “Prestige Bridal Style”.

U istoj kategoriji takmičili su se i Selma Rakovac iz Tuzle, koja je osvojila peto mjesto, te Haris Alagić i Ismar Salkić, a zajedno, kao tim, osvojili su treće mjesto u ukupnom plasmanu.

Mladi su se takmičili i testirali kreativnost, vještine i sposobnost da rade pod pritiskom u 37 kategorija. Za kreacije su imali 20 minuta.

Amna Bašić, o kojoj je “Avaz” pisao i prije nekoliko dana, dok se pripremala za takmičenje, kazala nam je jučer da je ponosna, jer je postala vlasnica zlatne medalje.

- Pripreme za Pariz trajale su skoro dva mjeseca i jedina moja želja bila je da sačuvam osvojeno prošlogodišnje šesto mjesto. No, zahvaljujući pažljivo odabranoj liniji i vježbanju, postigla sam nešto što se u historiji frizerske struke u BiH nikad nije desilo – navela je Bašić.

Iako se trudila da bude koncentrirana tokom cijelog takmičenja, u tim situacijama, kako kaže, trema je neizbježna.

Milioni članova

- Slušala sam savjete trenera Rifeta Hukelića, bez njega ne bih uspjela – poručila je Bašić.

“OMC Hairworld” najveće je svjetsko takmičenje ljepote i globalna platforma za takmičare da pokažu svoje frizerske sposobnosti, a nazivaju ga i Olimpijadom u ljepoti. Organizacija trenutno broji 50 zemalja članica i dva miliona članova širom svijeta.

Velika nagrada  

Stipe Filipović, predsjednik Saveza frizera BiH, istaknuo je da je ponosan na ekipu koja je na dostojanstven način predstavljala zemlju.

- Naša Amna Bašić piše historiju BiH. Ovo je velika nagrada za sve nas, takmičare, roditelje, trenere, njihove majstore i klubove te za Savez. Učesnike su bodrili roditelji, trenet Rifet Hukelić Riki, Aida Omerović i ja – rekao je Filipović.