RAZGOVOR

Ostavka Harisa Zahiragića je politička

Prihvatit ćemo njegovu ostavku kad je dobijemo napismeno

A. NUHANOVIĆ

12.9.2018

Nakon što je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu Haris Zahiragić najavio svoju ostavku, Murat Ramadanović, predsjednik UO-a UNSA-e, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je ovakva Zahiragićeva odluka vjerovatno politička s obzirom na to da se radi o kadru Stranke demokratske akcije.

Ostavku na poziciju u UO-u Zahiragić je, inače, najavio pred brojnim medijima, koji su po završetku vanredne sjednice UO-a svjedočili njegovom skandaloznom i krajnje neprofesionalnom, na momente i bahatom ponašanju. Za ovakve ispade Zahiragića razlog je odluka da na katedru Medicinskog fakulteta bude vraćen prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Pravila Poslovnika 

Na pitanje je li Zahiragićeva odluka bila politička ili je, pak, postupio tako zbog povrede njegovog prava, Ramadanović je kazao:

- Ne bih sada komentirao je li ta njegova odluka politička, a vjerovatno jeste, jer se zna iz koje stranke dolazi i čije interese zastupa. Mogu da kažem da ja, kao predsjednik UO-a, zastupam samo interese Univerziteta i zakona, kao i zakonitosti rada UNSA-e – kazao je Ramadanović.

Pojasnio je da se u članu 45 Poslovnika jasno navodi da izjavu za medije može dati samo predsjednik UO-a ili osoba koju on ovlasti.

- Škrijelj je po mojoj saglasnosti dao izjavu, a potom i ja. Kad sam završio, Zahiragić je došao i počeo da priča, da ne kažem nebuloze. Opomenuo sam ga i podsjetio na Poslovnik te rekao da ispred UO-a ne može dati nikakvu izjavu, kazavši mu i da u svoje lično ime radi šta želi, jer mu to ne mogu zabraniti. No, postoje procedure, norme, zakon koje svako treba da poštuje, barem dok je član UO-a – kazao je Ramadanović, dodavši da se “nijedan normalan i kulturan čovjek ne bi ponašao kao Zahiragić nakon sjednice”.

Potvrdio je i da je Zahiragić u više navrata do sada na sjednicama Upravnog odbora najavljivao da prelazi u Skupštinu KS kao kandidat SDA. Zahiragić je, inače, kako dodaje, zaposlen u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, gdje je uhljebljen u 22. godini, nakon 18-mjesečnog staža na birou, čime se nijedan student UNSA-e, čak ni Zlatne značke, ne mogu pohvaliti.

- Prihvatit ćemo njegovu ostavku kad je dobijemo napismeno. Za sada je to uradio usmeno. Čim dobijem odluku, potpisat ću je, a Senat je taj koji će izabrati novu osobu umjesto Zahiragića – kazao je Ramadanović.

 Je li bilo pritiska

Smatra i da je Zahiragić bio izrevoltiran odlukom UO-a, jer je šest članova glasalo za povratak dr. Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet. Na pitanje da li mu je, kao predsjedniku, poznato je li bilo pritisaka na članove UO-a kad je riječ o slučaju dr. Gavrankapetanovića, Ramadanović je kazao:  

- Da budem iskren, tokom ove sjednice ništa nisam primijetio, a doduše, na prošlom glasanju, gdje nije bilo kvoruma, Zahiragić je išao od jednog do drugog člana, a šta im je govorio, nije mi poznato.

Odluka UO-a se mora poštivati

Predsjednik Upravnog odbora kazao je da odluku UO-a da dr. Gavrankapetanović bude vraćen, još nije dobio u pisanoj formi te da će je potpisati čim službe koje rade na tome završe svoj dio posla kako bi dr. Gavrankapetanović mogao biti vraćen u nastavni proces. Ističe da se odluka UO-a kao drugostepenog organa mora poštivati te navodi da očekuje da će Medicinski fakultet tako i postupiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.