IZBORI 2018

Bejtović: Sebija Izetbegović samo presipa iz šupljeg u prazno

Uštede i vraćeni dugovi o kojima govori direktorica KCUS-a, uz istovremeno podizanje nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite, ne odgovaraju istini

Bejtović: Sebija nema viziju toga šta KCUS treba da bude

Avaz.ba

12.9.2018

Tvrdnje da su u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) postignute uštede i vraćeni dugovi, uz istovremeno podizanje nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite, ne odgovaraju istini.

“Uštede” su postignute tako što je tranša za bruto plaće uposlenika i materijalne troškove ostala na nivou prethodnih godina, a broj usluga smanjen je skoro za polovicu, dok je najveći broj pacijenata iz oblasti sekundarne zdravstvene zaštite upućivan na liječenje u Opću bolnicu.

Naveo je to Benjamin Bejtović, kandidat Naše stranke za Parlament FBiH, povodom učestalih istupa direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Bejtović podsjeća da je više od 50 ljekara specijalista napustilo ili otjerano iz KCUS-a.

- Ako grubo izračunamo da školovanje ljekara specijaliste košta oko 200.000 maraka (osnovni studij, specijalizacija i dodatna edukacija), to je šteta od skoro 10 miliona maraka - navodi Bejtović.

Prema njegovim riječima, ti isti specijalisti, s najmanje deset godina specijalističkog staža u komercijalnom smislu, do penzije bi trebali donijeti KCUS-u skoro 300 miliona maraka.

- Iz svega proizilazi da je Sebija Izetbegović presipala iz šupljeg u prazno, odnosno da je napravila više štete nego koristi - kaže Bejtović.

On podsjeća i da parole o “redu, radu i disciplini”, kojima Sebija nastoji uvjeriti glasače da joj na predstojećima izborima poklone povjerenje, nisu govor osobe koja ima viziju toga šta KCUS treba da bude, već one koja samo želi da komanduje zdravstvom u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.