EKONOMIJA Ministar očekuje da će BiH biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od EU

Šarović u Briselu: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

Pregovarački tim naše države iznio svoje argumente

Fena
12.09.2018 20:25

Mirko Šarović

Foto: Arhiv

Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Briselu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU, saopćio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Evropskoj komisiji iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

- Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentirano i temeljno i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere - ocijenio je Šarović i dodao da „s druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti“. 

Stavovi bh. strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) te da s EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH, a što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja (Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera. 

Bh. strana je prezentirala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uz predstavnike Ministarstva, na saslušanju je učestvovao i advokatski tim ''ArcelorMittala'' Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine.

NA VRH